Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Hory na severu a severovýchodě Česka zasáhne vichřice

Hory na severu a severovýchodě Česka zasáhne vichřice
zdroj: tisková zpráva

Severovýchod České republiky zasáhne ve středu při přechodu okluzní fronty vichřice. Na hřebenech moravských hor může vítr dosahovat v nárazech dokonce síly orkánu.

Varování vydal v úterý Český hydrometeorologický ústav.

Podle meteorologů bude před frontou zejména ve vyšších nadmořských výškách zesilovat jihovýchodní vítr. Vítr by měl být nejsilnější ve středu v poledne. Varování se týká především Olomouckého a Moravskoslezského kraje, ale také severu Čech.

Na severních pohraničních horách v Čechách by měl vítr dosahovat rychlosti 90 až 110 kilometrů za hodinu, na hřebenech Beskyd a Jeseníků dokonce 125 kilometrů v hodině.

Meteorologové doporučují lidem nevydávat se na horské túry, zejména do hřebenových partií a rozhodně dodržovat pokyny Horské služby. Na ostatním území České republiky zřejmě tak silně foukat nebude.

Okluzní fronta by navíc měla přinést kromě dalších srážek i mírné oteplení. Maximální denní teploty mohou vyšplhat až k 9 stupňům a i na hory - zejména v Čechách - se vrátí dešťové srážky. V Krušných horách a na Šumavě by se měly teploty v 1000 metrech pohybovat kolem 3 stupňů, jinde kolem nuly.