Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Hodinoví manželé berou práci řemeslníkům. Do války o české domácnosti zasáhne stát

Hodinoví manželé berou práci řemeslníkům. Do války o české domácnosti zasáhne stát
Najít řemeslníka, který by vyjel kvůli drobné opravě, není tak jednoduché. Hodinovým manželům to naopak nevadí. Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Jsou levní, ochotní a dokáží spravit úplně všechno od kapajícího vodovodního kohoutku až po elektrické rozvody. Jediný, kdo nemá z kutilských všeumělů radost, jsou profesionální řemeslníci. Přicházejí prý kvůli nim o práci. A když prohrávají u zákazníků, sahají po záchranné ruce státu. Asociace malých a středních podniků jim chce pomoci a snaží se uzákonit, aby hodinoví manželé mohli maximálně jen sekat trávu nebo mýt okna.

Česká republika prý trpí nedostatkem řemeslníků. Zatímco před 11 lety řemeslné obory vyslaly do světa čtyři tisíce absolventů, loni jich bylo už jen 2500. I prezident Miloš Zeman radí, aby děti nechodily studovat gymnázia a mířily raději na učňovské obory.

Jeden by si pomyslel, že v Česku je práce pro řemeslníky víc, než kolik mohou v ubývajících počtech stíhat. Jenže oni sami si stěžují, že jim jejich práci krade "nekalá konkurence" v podobě hodinových manželů.

Válka řemeslníků

Profesionálním řemeslníkům vyšla vstříc i Asociace malých a středních podniků, která chce využít toho, že ministerstvo průmyslu a obchodu zrovna připravuje novelu živnostenského zákona. Instalatéři, truhláři, nebo malíři doufají, že ministerstvo zakáže hodinovým manželům vykonávat cokoli, na co nemají speciální živnostenské oprávnění. V takovém případě by místo opravy bojleru mohli nanejvýš namazat vrzající panty, nebo zamést podlahu.

Klasičtí řemeslníci argumentují tím, že speciální činnosti jako práce s elektřinou, nebo malování pokojů vyžadují práci profesionálů. A "univerzální amatéry" viní z nekvalitní a neodborné práce.

Reklamace jenom soudní cestou

Pravdou je, že práci hodinových manželů formálně není možné reklamovat. Řada z nich totiž nepracuje na živnostenský list, takže zákon na jejich činnost nahlíží jako na takzvanou sousedskou výpomoc. A v takovém případě reklamace neplatí. Zákazníkovi pak nezbývá, než psát negativní reference na internetu nebo než vrácení peněz, nebo dalších oprav domáhat soudní cestou.

Hodinoví manželé se ale obviněním ze strany profesionálních řemeslníků brání. Pokud by svoji práci nedělali poctivě, zákazníci by jejich hodnocení strhali. Na stránkách, na kterých nabízejí své služby, mají také své profily s recenzemi zákazníků. A než aby si kazili image, v případě nespokojenosti proto nabízejí opravu či peníze zpět, takže ve skutečnosti se s nimi zpravidla nikdo nesoudí. 

Stát půjde vstříc podnikatelům

I když jsou hodinoví manželé kritizováni ze strany řemeslníků za potenciálně nekvalitní práci, v loňském roce obdržela ČOI 337 stížností právě na profesionální řemeslníky. Lidé si nejčastěji stěžovali na špatně odvedenou výměnu oken a dveří, ale i na zednické a instalatérské práce.

A jsou to sami profesionálové, kdo svojí cenou a neochotou vytvořili poptávku po hodinových manželích, kterým nevadí vykachlíčkovat v koupelně jen několik kachliček, nebo dotáhnout tekoucí kohoutek.

Do války řemeslníků ale s největší pravděpodobností zasáhne státní moc, protože ministerstvo chce v novele, která by mohla platit už na podzim, podpořit právě profesionály. Přísnější pravidla pro hodinové manžele můžou platit už od příštího roku.

Hodinovým manželům tak možná nezbude nic jiného, než si doplnit odborné vzdělání. Jenže například vyučení instalatérem stojí zhruba 45 tisíc korun a k tomu navíc musí splnit 300 hodin docházky.

Tím by ovšem přišli o svoji největší devízu - univerzální všestrannost a nízké finanční nároky. Možná se jim nakonec nejvíc vyplatí otevřít si kurzy pro skutečné manžely, kde by je učili základním opravám v domácnosti. 

Zdroje:
Vlastní