Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Hladové hry ruského vůdce: Co sleduje Putin v Sýrii?

Hladové hry ruského vůdce: Co sleduje Putin v Sýrii?
Sýrie se může pro Putina proměnit ve smrtonosnou bažinu | zdroj: Profimedia

Ruský prezident Vladimir Putin si dal ke středečním narozeninám jako dárek bombardování Sýrie, které podle průzkumů podporují až dvě třetiny Rusů. Pochlubil se tak bojeschopností ruské armády, prstem ukázal na "nebezpečnou nerozhodnost" Spojených států a Evropu zahnal do velmi nepříjemné pozice. 

Odhodlání západní koalice otestoval Putin už Ukrajinou. Americká "neochota" pomoct Kyjevu vypadala "jako závažná devalvace pozice Spojených států ve světě," jak před časem poznamenal bývalý ukrajinský prezident Viktor Juščenko.

Putinovi na Ukrajině nikdy nešlo o územní zisky. "Nepotřebuje půdu, potřebuje geopolitický prostor," upozornil někdejší ukrajinský státník.

Zranitelná Evropa

Další ránu dostal vliv Washingtonu a západní aliance laxním postojem k Sýrii, který vyvrcholil neúspěšnými koaličními nálety. Syrský režim Bašára Asada nepadl, rozpínavý Islámský stát to také nezastavilo. 

Pozoruhodné je přitom načasování ruské intervence, která přišla v době, kdy v Evropě eskaluje uprchlická krize a sílí nátlak na politiky, aby se konečně začali Sýrii aktivně věnovat, ať už bude řešení jakékoli.

Problém je, že zatímco ruská armáda efektivně pomáhá syrskému režimu v postupu, Evropa se nemůže dohodnout na společné pozici.

Asada za Ukrajinu

Scénář s odstoupením Asada, které Západ prosazuje od počátku konfliktu v Sýrii, přitom pomalu ztrácí na reálných obrysech. Zvlášť teď, kdy ruská intervence vlila Asadově armádě novou sílu do žil. 

Syrskou operací ze sebe Putin setřásl poslední zbytky izolace, kterou se ho Západ pokoušel potrestat za snahu udržet Ukrajinu ve své sféře vlivu.

Na Donbase zavládl souběžně s ruskou intervencí v Sýrii největší klid zbraní za dlouhou dobu, jak ohlásil sám Kyjev. Pokud se na východě Ukrajiny situace zakonzervuje v současné podobě, pro Evropu bude velmi těžké vyargumentovat další prodloužení protiruských sankcí. 

Možnost, že se Evropa - alespoň pro tuto chvíli - vzdá Ukrajiny ve prospěch Ruska výměnou za uhašení syrského požáru, naopak není v současné době vůbec nereálná. 

Putin by pak ze hry, kterou rozehrál před několika lety, nevyšel jako poražený. Klíčové však nyní není jen to, zda se Spojené státy rozhodnout znovu dobýt pozici světového lídra s Evropany bok po boku. Zásadní bude také samotný průběh ruské intervence. Putin se v Sýrii pohybuje na tenkém ledě a země se pro Rusko může stát stejnou pastí, jakou se stal pro Američany Irák. 

Zdroje:
Vlastní, The Washington Post, Foreign Policy