Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 8°C Polojasno

Historie Aukčních salonů výtvarníků pro Konto BARIÉRY

Historie Aukčních salonů výtvarníků pro Konto BARIÉRY
Konto Bariéry | zdroj: Konto Bariéry

Jak se pozná dobrý projekt ? Když vydrží devatenáct let. Tolik let uplynulo od první výstavy a aukce pro Konto BARIÉRY.

V roce 1993 nabízelo Konto BARIÉRY k prodeji 313 uměleckých děl od 169 dárců, předních českých výtvarníků. Byli mezi nimi ještě Ladislav Čepelák, Pavel Hlava, Josef Ister, Stanislav Libenský, Vladimír Jarcovják, Josef Jíra, Václav Kiml, Vladimír Komárek, Vladimír Preclík nebo Květa Válová. Ani jeden z těchto autorů již nežije. Ke Kontu BARIÉRY se však přidali autoři noví a další přibývají. A právem jsou pýchou Konta BARIÉRY. Pyšní se nadstandardními vztahy s nimi, jejich ochotou vždy pomoci věnováním artefaktu. 

Za 19 let již Konto BARIÉRY uspořádalo celkem 10 aukčních salonů. Bylo na nich vydraženo české výtvarné umění za desítky miliónů korun. Desátý, jubilejní salón byl velice úspěšný. Překonal rekordy všech předchozích aukcí. V pražském Karolinu, tradičním místě konání výstav i následné dražby, vynesla 10. aukce v sobotu 14. listopadu 2010 částku 5 772 300 korun. 

Peníze z aukcí pomáhají po celou dobu financovat stipendia mladých lidí, studentů středních a vysokých škol, stipendistů Konta BARIÉRY. Fond Stipendium BARIÉRY zřídilo Konto BARIÉRY v roce 2000. Je určen pro středoškoláky a vysokoškoláky z řad těžce zdravotně handicapovaných studentů. Středoškolákům (od druhého ročníku studia) a vysokoškolákům je vyplácen měsíční příspěvek ve výši 1000 až 4000 korun na jejich konto. Tento příspěvek není podmíněn studijními výsledky, ale je chápán jako sociální podpora, která pomáhá hradit část nákladů spojených se studiem. Pro mnohé studenty je tato podpora rozhodující.

Zdroje:
Konto Bariéry