Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Havlův film: Místo Varů soutěžil v Moskvě. Neúspěšně. Teď chce Oskara

Havlův film: Místo Varů soutěžil v Moskvě. Neúspěšně. Teď chce Oskara
zdroj: Mediafax

Letos se Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech musel obejít bez tradiční přítomnosti exprezidenta Václava Havla. Svůj filmový debut Odcházení navíc poslal do soutěže na konkurenční filmový festival v Moskvě, kde ho zastoupila manželka Dagmar.

Ale ani ta nakonec do Varů nepřijela na slavnostní projekci ambiciózního filmu, kde hrála jednu z hlavních rolí.

Bývalý prezident si však lázní užil těsně před tím, když se zde měsíc léčil ve Vojenském ústavu.

A ti, kdo se s ním setkali, například v oblíbené kavárně Elefant, si pochvalovali nejen jeho skromné a vlídné chování, ale také to, jak dobře vypadá. Z Varů si díky dobré kondici dokonce odskočil na další premiéru své manželky ve Vinohradském divadle. Jenže po návratu z lázní se jeho stav natolik zhoršil, že musel zrušit veškerý svůj prázdninový program, jehož součástí je tradičně účast na několika festivalech.

Moskva:  další zklamání

Nemohl odjet ani na Mezinárodní filmový festival do Moskvy, kam se nakonec rozhodl vyslat svůj filmový debut Odcházení, pojednávající o loučení politika s kariérou a mocí. Právě zde měl svoji světovou premiéru a v soutěži byl uveden s velkým očekáváním již první den. Producenti a distributoři patrně spoléhali na fakt, že Havel je v zahraničí mnohem úspěšnější než doma. Ale tento kalkul nevyšel. Jak v debatě České televize „Čaj o třetí" přiznal producent filmu Jaroslav Bouček, sázka na Moskvu nevyšla: "Žádnou cenu tam náš film nedostal, což mne dost zklamalo. Ale každopádně je jeho uvedení v Moskvě pro nás velká pocta."

Celý článek na ParlamentniListy.cz