Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Havlova známá Šiklová: Češi se stydí, že drželi hubu. A odnáší to Václav

Havlova známá Šiklová: Češi se stydí, že drželi hubu. A odnáší to Václav
zdroj: tisková zpráva

Pokud by měřítkem oblíbenosti bývalého prezidenta Václava Havla měla být návštěvnost jeho režijního filmového debutu Odcházení, neměla by bývalá hlava státu příliš důvodů k úsměvům.

Mecenáš tohoto snímku miliardář Zdeněk Bakala dokonce uvedl, že je ostudné, jak se k Havlovi chová stát a část české společnosti. Averzi vůči exprezidentovi vnímají i oslovené osobnosti.

Bývalý prezident Václav Havel na sebe po delší době strhl větší pozornost, když se v kinech objevil jeho režisérský debut Odcházení. S jeho uvedením byla spojena značná očekávání, o to větší rozčarování nastalo. Jednak z toho, že za dva měsíce promítání bylo na film zvědavo jen čtyřicet tisíc diváků a tržby dosáhly pouze desetiny rozpočtu, který činil 44 milionů, jednak z nepříznivých reakcí na samotného tvůrce. Nešetřila ho ani odborná kritika, ani veřejnost.

Přesto miliardář Zdeněk Bakala, který se na naplnění rozpočtu Odcházení podílel rozhodující částí, tvrdí, že film splnil očekávání. „Nečekali jsme, že to bude kasovní trhák, ale nadčasová osobní výpověď a pohled Václava Havla. Já i moje žena vnímáme tuto investici jako vyjádření úcty k práci, odkazu a osobnosti posledního československého a prvního českého prezidenta. Je ostudné, jak se k němu chová stát a část české společnosti," sdělil Bakala pro ParlamentníListy.cz.

Lidé jsou k Havlovi naladěni pozitivněji, než to podle médií vypadá

On sám svou úctu k exprezidentovi prokázal i tím, když v minulém roce zakoupil na pražském Loretánském náměstí dům, který má po rekonstrukci sloužit jako knihovna Václava Havla. Tím, že se bývalý státník filmem znovu připomněl, však vyvolal v médiích i diskusích na webech tak ostrou reakci, až se zdálo, že v zemi není nenáviděnějšího člověka.

„V médiích se to zveličuje, protože ti, co jsou sprostí a přehnaně kritičtí, jsou pro sdělovací prostředky zajímavější. Moje osobní zkušenost je však jiná. Lidé jsou k Václavu Havlovi naladěni pozitivněji, než jak by se dalo soudit z médií," říká pro ParlamentníListy.cz Ondřej Liška, předseda Strany zelených, kterou v minulosti Havel podpořil.

Celý článek na ParlamentniListy.cz