Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Komentář: Hašek se 'poklonil sovětským osvoboditelům'. Obklopen Putinovými vlky

Komentář: Hašek se 'poklonil sovětským osvoboditelům'. Obklopen Putinovými vlky
Hejtman Hašek obklopen ruskými motorkáři. Všimněte si v pozadí vlajky 'Doněcké národní republiky' | zdroj: Facebook

Průjezd ruského motorkářského klubu Noční vlci je z pohledu Ruska vynikajícím testem soudržnosti východoevropských zemí. Kolik lidí se přijde podívat, kdo z vysokých představitelů se s motorkáři nechá oficiálně vyfotit, potřese si s nimi rukou a pošle tak vzkaz do Kremlu? Na motorkářkou mucholapku se u nás v minulosti nechalo nachytat známé trio Doubrava, Foldyna, Vyvadil. Nyní se k této obskurní skvadře přidal jihomoravský hejtman Michal Hašek. 

Samozřejmě vše bylo, stejně jako loni, zabaleno do hávu uctívání památky padlých rudoarmějců, aby se neřeklo, že snad jde o nějakou provokaci nebo politickou akci. Vše je čistá pieta a úcta k padlým, tvrdí čeští fanoušci vlků.

Ve skutečnosti jde o něco jiného – anglickým vojenským termínem se tomu říká "presence". Být přítomen, být vidět, ukázat, že tady jsem a jak daleko jsem schopen se dostat. Je to barometr nálad a atmosféry v jednotlivých zemích, kudy motorkáři projíždějí. Pro ruského prezidenta Vladimira Putina je to výborný test jednotlivých zemí a vzkaz, že je blízko. 

Stejnou roli v podstatě plnil i vojenský konvoj NATO. I v jeho případě šlo o onu "přítomnost", jen v opačném gardu. Vojáci NATO (jen pro připomenutí, to je ta organizace, do níž patříme také) ukázali, že jsou tady a budou nás v případě potřeby bránit.

Žijeme v době symbolů. Dnes je podstatné, kdo koho vítá, kdo naopak nevítá. Rozruch kolem čínských vítačů ještě neutichl a už vítáme pro změnu Noční vlky. Putinovi motorkáři jsou jeho osobními vyslanci. Propagaci Ruska mají Noční vlci koneckonců v popisu práce a jejich vůdce Alexandr Zaldostanov se nijak netají, že má dveře k Putinovi kdykoliv otevřené. 

Jeho gang byl na Krymu, když začala jeho okupace. Někteří členové klubu bojovali v řadách separatistů na východě Ukrajiny. Za aktivní podporu anexe krymského poloostrova a války na Ukrajině je proto Spojené státy a Kanada zařadily na svůj sankční seznam. Putin naopak vůdce své "vlčí smečky", který má vstup do EU zakázán, vyznamenal. Do některých zemí Evropy, především Polska, mají vstup zakázán.

Snad tento výčet stačí jako důkaz, že nejde o nevinný spolek milovníků silných motorek, jak se to někdy snaží prezentovat jejich obhájci.

Největší fandy z řad českých politiků jsem zmínil úvodu. Zejména angažmá Jiřího Vyvadila bylo pozorně sledováno a tato tragikomická postava se stala jakýmsi mluvčím všech, kteří by tady rádi viděli Noční vlky nejméně sedmkrát do týdne. Zdárně mu sekundoval poslanec Foldyna, který pro ně loni připravil uvítání v Děčíně, kde je zastupitelem.

Letos se mezi vítači vlků objevila nová osobnost – jihomoravský hejtman Michal Hašek. Ihned poté, co se nechal vyfotit v houfu motorkářů a také po boku ruského generálního konzula Budajeva, se na jeho hlavu snesla kritika. Přece jen je to poprvé, co se tak vysoký představitel sešel s kremelskými motorkáři a ještě se s nimi nechal fotit.

Hašek už možná tuší, že to tentokrát přestřelil, a tak přes svou mluvčí vzkázal, že na místě byl nikoliv kvůli vlkům, ale právě kvůli ruskému generálnímu konzulovi, aby společně položili věnce na počest padlým.

Stále stejná písnička, za mrtvé rudoarmějce se dnes schová skoro cokoliv. Ovšem otázka je, co tím Hašek sleduje. Po debaklu, který nakonec utržil v otevřeném střetu s předsedou sociální demokracie Bohuslavem Sobotkou, se na čas stáhl do relativního ústraní, byť samozřejmě nevynechal jedinou příležitost, jak svému stranickému šéfovi okopávat kotníky.

Ruskou kartu však nikdy nijak otevřeně nehrál. Tím, že se teď přihlásil do rusofilní frakce ČSSD, se opět postavil proti Sobotkovi a zjevně sází na to, v budoucnosti tento tábor získá v rámci sociální demokracie navrch.

Stejný problém může vyvstat nejen v ČSSD, ale v české společnosti jako takové. Při minulém průjezdu vlků se ukázalo, že Češi zatím ještě ruskou gubernií být nechtějí. Počet vítačů byl mnohonásobně menší než těch, kteří přišli vítat konvoj NATO.

Hašek se možná nechává zmást, stejně jako před ním Vyvadil, internetovými diskusemi, kde to vypadá, že podpora Kremlu je v české společnosti téměř absolutní. Jenže internetové diskuse obvykle o realitě vypovídají jen málo. 

Hašek se ve svém kalkulu plete, Noční vlci ani příklon k Rusku mu předsednické křeslo v ČSSD nepřinesou. Možná se dneškem stal novou nekorunovanou hlavou českých rusofilů, ale rozhodně má k vytouženému předsednickému postu stejně daleko, jako předtím.

Je třeba také jasně říct, že průjezd Nočních vlků je politické gesto, stejně jako jejich vítání, kladení věnců a jakékoliv další aktivity. Schovávat se za padlé vojáky je zbabělost. Hašek si stranu přes všechny trapné vytáčky vybral a rozhodl se, že bude s vlky výti. Měl by se však zamyslet, koho vlastně v jihomoravském kraji tak vroucně přivítal. Konvoj lásky a míru to každopádně rozhodně nebyl.

Zdroje:
Vlastní