Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Hašek proti Kalouskovi: Daň z vína je blbost

Hašek proti Kalouskovi: Daň z vína je blbost
zdroj: Mediafax

Vinaři upozorňují hned na několik kroků, které po zavedení této daně začnou fungovat. Naplno se otevřou dveře levné konkurenci ze zemí, kde je výroba vína z mnoha stran a různými cestami dotována, což vede k tomu, že mohou prodávat vína i s několikakorunovými ztrátami pod výrobní cenu. Mimo to se také značně rozšíří oblast šedé ekonomiky.

Vinaři prostě budou prodávat pod rukou, a co dosud danili, to jednoduše zapřou.  Stát tak dostane na daních na konec mnohem méně, než kolik vybral dosud. Uhlídat, jaká byla skutečná produkce, zda úrodu neponičily vlivy počasí, nebo nesežrali ptáci, bude  prakticky neúnosné. Zavedení daně bude stát také další peníze, o kterých se dosud nemluví. Byrokratický aparát v ČR je jeden z nejmocnějších a i v tomto odvětví se jistě najdou teplá místečka pro řadu kamarádů, kteří již na úřadech sedí.

Psali jsme: Kalousek chce zdanit víno. Deset korun za litr

V neposlední řadě vinaři také varují, že jde o jedno z mála se rozvíjejících odvětví v poslední době, které nejen výrazně vzrůstá, ale má i značný vliv na kultivaci krajiny a s tím spojených další záležitosti mezi které v neposlední řadě patří slibně se rozvíjející agroturistika.

Je to rána do týla

"Moravští vinaři jsou již nyní značně znevýhodněni proti zahraniční konkurenci, a teď mají dostat v důsledku neuváženého nápadu další ránu?" - ptá se generální ředitel největšího vinařského družstva v republice Pavel Pastorek z Templářských sklepů Čejkovice.

"Kromě objektivního faktu, v podobě teplejšího, slunečnějšího a hlavně stabilnějšího počasí, jsou zahraniční producenti zvýhodněni formou přímých či nepřímých státních subvencí zejména při vývozu svých vín na cizí trhy. V českých obchodech můžete koupit víno za cenu, která je i několik korun pod náklady na výrobu nejobyčejnějšího vína v tuzemských podmínkách. Pokud má stát v úmyslu ještě více ztížit podmínky moravských a českých vinařů, pak je zavedení spotřební daně na víno výborný nápad," glosuje Kalouskovo řešení napjatého státního rozpočtu Pavel Pastorek.

Vinařské družstvo Templářské sklepy Čejkovice je z hlediska našeho vinařství nejvýznamnější značkou. Zastupuje takřka čtyři stovky malých rodinných pěstitelů vína a kolem 30 středních vinařských podniků, které zaměstnávají dalších několik stovek vinařů a jejich rodin. Plánované zavedení daně na víno hraje do karet zahraničím producentům vín, jejichž produkce je zpravidla znatelně levnější. S nárůstem daně pak lze očekávat propad prodejů vína a vyšší orientaci zákazníků na levné dovozy, což tuzemské vinaře logicky poškodí. Tuzemští vinaři jsou navíc daleko více ohroženi nestabilitou počasí, které pak může znamenat i podstatné roční ztráty, jako tomu bylo například v roce 2010.

Srovnání vína s lihem je nesmysl

Za holý nesmysl považují vinařští experti srovnávání již zavedení daně z lihu či z piva s možnou daní za víno. „Líh se už dávno nevyrábí z domácích surovin.  Většina řepného cukru je už z dovozu, stejně jako samozřejmě cukru třtinového. Jen zanedbatelné procento surovin při výrobě lihu nutné pro výrobu alkoholických nápojů na lihové bázi pochází z domácí produkce. A bohužel stále ve větší míře je to i při výrobě českého piva. Také zde je množství chmele stejně jako sladu z dovozu. jen ta voda zůstala domácí. Kdežto naše vína zde vyrostla, uzrála a zde jsou také zpracována. Při tomto procesu navíc významně přispíváme k citlivému vytváření rázu krajiny v místech, kde by žádná jiná zemědělská produkce nikdy být nemohla  nakonec by se tyto plochy staly neobdělávanou džunglí náletových dřevin. To si však zřejmě navrhovatelé zákona vůbec nechtějí připustit, protože  žijí zcela odtrženi od reality,“ argumentuje také například člen rady Vinařského fondu ČR  a vinař z Břeclavska Petr Marcinčák. který se už plně věnuje nejnáročnějšímu odvětví - výrobě biovína.

Jde o hloupý nápad

Doslova za jeden z dalších hloupých nápadů označil návrh Kalouska jihomoravský hejtman Michal Hašek.  Odmítnutí zavedení daně z tichých vín podpořilo celé zastupitelstvo. nyní se pokusíme zjistit, zda tato hloupost pochází pouze z resortu ministerstva financí, nebo je nápad podporován celou vládní koalici. V každém případě by zavedení znamenalo přímé ohrožení tisíců lidí na jižní Moravě. A to nejen těch, kteří ve vinohradech pracují, nebo se podílejí na výrobě vína a jeho distribuci, ale i mnoha lidí, kteří jsou na toto odvětví navázáni. Především v dobře se rozvíjející oblasti cestovního ruchu,“ uvedl jihomoravský hejtman Hašek.

A jak doplnil, jde o lidí z okresů jako je Znojmo, Hodonín či Břeclav, tedy oblastí, které už nyní výrazně trpí současnou krizí a mají vysokou nezaměstnanost.  Jak řekl Marek Šťastný z Vinných sklepů Valtice, tedy firmy, která obhospodařuje nejvíce vinohradů na Moravě, znamenalo by zavedení daně pro vinaře katastrofu. „Všichni žijeme a pracujeme prakticky na hranici s vinařsky velmi silným Rakouskem. Turisty, kteří jsou na vinařskou turistiku u nás navázáni by zde prostě nikdo neudržel. za vínem by si vyjeli pár kilometrů za hranice. Vždyť i jedinec si může dovést na hlavu 120 lahví,“ doplnil  Šťastný. V případě, že by Kalousek od nápadu s daní neupustil, je kraj rozhodnut podpořit a zorganizovat oficiální petici proti tomuto nápadu.