Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Hájek běduje nad pravicí. Vidí jen ´pravicové socany´

Hájek běduje nad pravicí. Vidí jen ´pravicové socany´
zdroj: Mediafax

Konzervativní občanské sdružení, Akce D.O.S.T., které má podporu prezidenta republiky Václava Klause, pořádalo diskusní večer "Hovory na pravici" na téma, jak má pravice jednat, aby byla politicky významná a přitom neztratila svou identitu.

Na akci hovořili vicekancléř prezidenta Petr Hájek, poradce premiéra pro lidská práva a ředitel Občanského institutu Roman Joch, novinář Adam Bartoš a ředitel Institutu sv. Josefa Michal Semín. Exposlankyně Eva Dundáčková, která měla původně vystoupit, se z rodinných důvodů omluvila.

Neberte nám naše děti

Roman Joch mluvil o tom, že pravice musí bojovat proti přebujelému státu. Pravice podle něho boj o charakter státu prohrála a nyní zde máme „socialismus pro bohaté" či „státní kapitalismus" neboli korporativismus, kdy podnikání mnohých je založeno ne na volné tržní soutěži a rozhodování spotřebitelů, ale na státních zakázkách, které jsou často přiklepávány na základě známostí a korupce.

Dalším důležitým tématem je podle Jocha rodina a právo vychovávat své děti. Rodina je prý nejlepší obranou před společenskými patologickými jevy. „Pak přijdou aktivisté a řeknou: ´dejte nám vaše peníze a my vám vychováme vaše děti´. Takže oni nám seberou naše peníze i naše děti. Já ale nestojím o to, aby nějací levicoví aktivisté vychovávali moje děti, jaký mají mít správný pohled na homofobii. Ten je naučím sám," řekl Joch.

Celý článek na ParlamentniListy.cz