Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Gentlemanem podle Peroutky zřejmě nebyl Hitler, ale německý velvyslanec

Gentlemanem podle Peroutky zřejmě nebyl Hitler, ale německý velvyslanec
Peroutka zřejmě nenazval gentlemanem Hitlera (na snímku z roku 1937), ale jeho velvyslance v Československu | zdroj: Profimedia

Tím, koho spisovatel a novinář Ferdinand Peroutka nazval "gentlemanem" podle Ústavu pro českou literaturu Akademie věd ČR zřejmě nebyl Adolf Hitler, ale německý velvyslanec v Československu. Upozornil na to deník Právo.

Akademici se tak domnívají na základě článku spisovatele Jana Drdy, který vyšel v roce 1958 v Literárních novinách. Drda v něm kritizuje některá Peroutkova konání, včetně jeho častých styků s předválečným německým velvyslancem v Československu Ernstem Eisenlohrem.

Podle informací, které Ústav zveřejnil na svém facebookovém profilu, se Drdův článek s titulkem "Dupli si na propadlišti" nachází na sedmé stránce devátého čísla Literárních novin 7 z roku 1958. "Drda vzpomíná na Peroutkovy schůzky s tehdejším německým velvyslancem v Praze Eisenlohrem, o kterém Peroutka údajně po Mnichovu prohlásil, že byl gentleman," uvádějí archiváři. 

Drda cituje Peroutkova slova, která údajně měla znít: "Eisenlohr byl gentleman, který to myslel dobře, ale nic nemohl zmoci." Měl se s ním údajně scházet v letech 1937 a 1938. "Norimberský soud v roce 1946 ukázal, jak se Ferdinand Peroutka, mírně řečeno, mýlil v tomto gentlemanství," napsal spisovatel.

Podle pracovníků Ústavu pro českou literaturu právě tento článek mohl v prezidentu Miloši Zemanovi vyvolat dojem, že četl Peroutkův článek v titulkem "Hitler je gentleman", který dosud nikdo v archivu Přítomnosti nedohledal. "Že by toto byla ta osudná věta, která již několik měsíců zaměstnává hradní poradce a novináře?" rýpli si škodolibě akademici.

Zdroje:
Vlastní, Právo