Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Gandalovič už jen čeká. Na post a na prověrku

Gandalovič už jen čeká. Na post a na prověrku
zdroj: tisková zpráva

Slibně se rozvíjející kariéru Petra Gandaloviče v minulosti přibrzdil jednak Jiří Paroubek, který ho, ač nečekaně, porazil v Ústeckém kraji ve sněmovních volbách v roce 2006 a nyní nově i prověrka NBÚ na stupeň přísně tajné. Právě ta ho totiž může vynést do křesla velvyslance v USA.

Zatímco Barack Obama v tomto týdnu obsadil post amerického velvyslance v ČR, naše zastoupení za oceánem není stále zastřešeno. Jak se však můžeme přesvědčit, ani v případě udělení prověrky na přísně tajné nemusí Gandalovič post obsadit.

Problém číslo jedna

"Předně si musíme uvědomit, že se diplomatické posty nerozdělují podle stranického klíče. Celá procedura vypadá takto: ministr zahraničí předloží návrh vládě, ta může samozřejmě kandidáta odmítnout. Ke konečné platnosti je však ještě za potřebí podpisu prezidenta," vysvětluje ParlamentnímListům.cz tiskový mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář a pokračuje v osvětlování problematiky požadovaných prověrek.

"Na drtivou většinu zemí stačí prověrky jen na stupeň Tajné, ale namátkou Moskva, Paříž, Londýn nebo právě Washington vyžadují stupeň Přísně tajné," konstatuje Kolář.

Celý článek na parlamentnilisty.cz