Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Gandalovič: Jsme rádi, že je kauza Topolánek za námi

Gandalovič: Jsme rádi, že je kauza Topolánek za námi
zdroj: tisková zpráva

Místopředseda ODS Petr Gandalovič soudí, že aféra Mirka Topolánka zbrzdila předvolební akce celé strany. Teprve odstoupením Topolánka z funkce došlo k uvolnění. Gandalovič to uvedl v rozhovoru pro Studio Česko.

Kolik procent navíc může pro ODS přinést Petr Nečas v čele? A proč se o pozici volebního lídra neucházel sám? Na to místopředseda občanských demokratů Petr Gandalovič v pořadu Českého rozhlasu Studio Česko jednoznačně neodpověděl.

Jasno měl však v tom, kdo může za „špunt" v předvolební kampani. Je to podle něj Mirek Topolánek a jeho poslední aféra s rozhovorem pro časopis LUI.  

„My jsme nebyli schopni veřejnosti vysvětlovat nic konkrétního. Pořád jsme se točili kolem Mirka Topolánka, a teď je to zaplaťpánbůh za námi. Teď už se v denících rozebírají naše programové body, což je dobré," uvedl Gandalovič ve Studiu Česko.

„Já si myslím, že jsme v rekonvalescenci a nyní nabíráme dech. Ten minulý týden byl opravdu těžký," řekl dále místopředseda. Sesazení Topolánka z čela strany podle něj ale zahýbalo se všemi členy ODS.

Škrtat v kandidátkách se již nebude

„Bude-li dobrým lídrem Petr Nečas, to ukáží až volby," podotkl dále Gandalovič. Prý je však složitější otázka, proč se místo Nečase neucházel o post lídra on sám. „Bývá pravidlem, že kdo vyvolává nějaký neklid, tak pak to není on, kdo fakticky získá nejvyšší křeslo. Já jsem to sice otevřel loni prohlášením, že se budu ucházet o post předsedy na nadcházejícím kongresu, ale necítím vinu za to, že bych nějak ODS, či přímo bývalého předsedu poškodil," podotkl k tomu.

Gandalovič dále uvedl, že škrtat se ve volebních kandidátkách již nebude. „Sekání ze shora je nyní velice nepravděpodobné, myslím, že k tomu nedojde," podotkl ke jménům Ivana Langera, či pražského primátora Pavla Béma.

O Langerovi a Bémovi se totiž v posledních dnech hovoří v souvislosti s tím, že by měli boj o poslanecká křesla vzdát. Langer hlavně proto, že se „ušpinil" v kauze zavražděného Františka Mrázka, kterému měl dokonce pomáhat v jeho nezákonných aktivitách.  

Budeme usilovat o pravostředovou vládu

ODS by podle Gandaloviče neměla skládat zbraně a v nadcházejících parlamentních volbách by se měla ucházet o volební vítězství. „Budeme se zasazovat o to, aby vznikla pravostředová vláda, ale samozřejmě usilujeme o to, abychom vyhráli volby my," podotkl k tomu.

Zmínil také, že ČSSD je pro ODS velmi kontroverzní partner a tak v žádném případě ke koalici ODS-ČSSD nedojde. Občanští demokraté nešetří ani TOP09. „U TOP09 se bojím, že například některé jejich návrhy ve zdravotnictví jsou velmi tvrdé," dodal Gandalovič.

                                                                                                                                 www.parlamentnilisty.cz