Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Francie zakázala supermarketům plýtvat jídlem, musí ho dát charitě

Francie zakázala supermarketům plýtvat jídlem, musí ho dát charitě
Ročně se na světě vyhodí 1,3 miliardy tun jídla | zdroj: Profimedia

Francie schválila jako první země na světě zákon, který zakazuje supermarketům pod hrozbou vysokých pokut vyhazovat neprodané nebo procházející jídlo. Musí ho darovat potravinové bance nebo jiné charitativní organizaci. 

Poté, co zákon schválili už dříve francouzští poslanci, ho minulý týden jednohlasně odhlasoval i Senát. Nové legislativní opatření, které umožní charitám přístup k dalším až deseti milionům tun potravin ročně, vyvolala petice, pod níž se podepsaly tisíce lidí.

Potravinové banky zákon vítají a považují ho za symbolicky významný krok, který jim umožní rozšířit nabídku potravin, které distribuují mezi potřebné.

"Budeme schopni zvýšit kvalitu a rozmanitost potravin. V poslední době máme třeba nedostatek masa, ovoce a zeleniny. Snad nám to pomůže dostat se i k těmto potravinám," řekl deníku The Guardian Jacques Bailet, vedoucí sítě francouzských potravinových bank Banques Alimentaires.

Supermarkety s plochou nad 400 metrů čtverečních budou muset podle nového zákona povinně podepsat darovací smlouvu s některou charitativní organizací. Zároveň ale přikazuje charitám, aby se na výrazné zvýšení příjmu potravin dostatečně připravily, zajistily si dobrovolníky, nákladní auta a skladovací prostory.

Nový legislativní krok současně supermarketům zakazuje úmyslné znehodnocování vyhazovaných potravin. Doteď některé řetězce například vyhozené jídlo schválně stříkají bělidlem, aby ho lidé nevybírali z popelnic.

Vedle bezdomovců totiž roste počet chudých rodin, studentů nebo nezaměstnaných, kteří si chodí v noci pro vyhozené potraviny, hlavně ty s procházejícím datem minimální trvanlivosti, kterým nic není.

Kromě toho ve Francii už od nového roku platí zákon, který má omezit plýtvání jídlem i v restauracích. Musí povinně zákazníkům nabízet zabalení nedojedeného jídla s sebou.

Paříž věří, že se podaří obdobná opatření protlačit prostřednictvím Evropské unie i do dalších zemí.

Na světě se totiž ročně zbytečně vyhodí 1,3 miliardy tun potravin. V Evropě na jednoho člověka připadá 96 až 115 kilo vyhozeného jídla ročně.

Přebytky jsou typické pro sezónní produkty, hlavně tedy v období Vánoc a Velikonoc, kdy jsou sklady obchodů přeplněné a datum spotřeby tak často vyprší dřív, než se vůbec dostane na pulty k zákazníkům.

Zdroje:
The Guardian