Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Film Vše o mé matce režiséra Almodóvara "přešel" na divadelní prkna

Film Vše o mé matce režiséra Almodóvara "přešel" na divadelní prkna
Scéna z představení Vše o mé matce | zdroj: http://www.mestskadivadlaprazska.cz

Již třetím rokem uvádí pražské Divadlo ABC (a nutno říci, že s velkým úspěchem) adaptaci slavné filmové předlohy španělského režiséra Pedra Almodóvara hru Vše o mé matce. V hlavní roli matky Manuely mohou diváci na jevišti ocenit herecký výkon Dany Batulkové. V roli jejího divadelního syna Estebana se představí Viktor Dvořák.

Slovenský divadelní režisér Peter Gábor se pro zpracování dané látky rozhodl kvůli Almodóvarovy schopnosti šokovat a také kvůli přímočarosti a schopnosti vyprávět příběh, který je složitý stejně tak, jak umí být sám reálný život. Cílem filmů však není pohoršovat či děsit, Almodóvar přes všechnu svou kontroverznost patří k tvůrcům něžným a laskavým.

Osvobozující katarze jeho díla však není zadarmo; je nutné poznat život v celé jeho rozmanitosti, hrůze a nízkosti, aby potom naše láska ke světu i k ostatním měla opravdovou hodnotu. Láska jako dominantní určující prvek života, láska odpouštějící, ne jednou, ale tisíckrát, láska v nevyčerpatelném množství podob - vysokých, metafyzických, i těch nejnižších, živočišných, je ústředním motivem kultovního díla Vše o mé matce, které poté, co úspěšně dobylo svět ve své filmové podobě, našlo cestu i na evropská divadelní jeviště.

Divadelní "kabát" mu spolu s autorem "ušil" anglický dramatik Adamson, který ji uvedl v londýnském West Endu. Životní pouť matky, kterou postihla nejtěžší životní ztráta, za novou nadějí, příběh plný neočekávaných výhybek a tajemství, odehrávající se částečně v divadelním prostředí, byl na prknech Divadla ABC uveden v české premiéře právě v režii Petera Gábora.

Vstupenky můžete zakoupit na nejbližší termín představení 20. března od 19 hodin v Divadle ABC.

Zdroje:
http://www.mestskadivadlaprazska.cz