Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Filip: KSČM je čistá! Není důvod nás špiclovat

Filip: KSČM je čistá! Není důvod nás špiclovat
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Ministerstvo vnitra nezískalo ani s pomocí expertů a zpravodajců dostatek závažných materiálů k tomu, aby připravilo návrh na pozastavení činnosti Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM). Přesto se ale stranou chce dál zabývat a chce ji sledovat. Vyplývá to z materiálů, které by měla ve středu projednat vláda.

Kabinet ministrovi vnitra v červenci uložil, aby návrh na pozastavení činnosti komunistů do konce října vypracoval.

Vnitro oslovilo v celé záležitosti čtyři experty na extremismus a nechalo si od nich udělat analýzy. Ani jeden posudek pozastavení činnosti však nedoporučuje.

Čtyři právníci - Michal Mazel, Pavel Uhl, Ivo Svoboda a Miroslav Mareš - se shodli na tom, že není možné činnost politické strany omezovat, pokud neohrožuje demokratický systém a práva a svobody občanů v budoucnu. Podle zprávy pro vládu tak nestačí předpoklad, že by nynější komunistická strana mohla opakovat zločiny své předchůdkyně, kdyby k tomu měla někdy příležitost. Ministerstvo se obrátilo i na Bezpečnostní informační službu, zda nemá poznatky o protiústavní činnosti komunistů. A ta odpověděla, že nemá.

"Rozhodnutí považují za očekávané, protože KSČM pracuje v ústavních mezích a v souladu se zákony," reagoval pro ParlamentníListy.cz na výsledek předseda strany Vojtěch Filip.

Celý článek naleznete na ParlamentníListy.cz