Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

FBI mění postoj k marihuaně u zaměstnanců. Potřebuje totiž najmout hackery

FBI mění postoj k marihuaně u zaměstnanců. Potřebuje totiž najmout hackery
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

FBI má problém. Federální vyšetřovací úřad potřebuje nabrat stovky nejlepší experty pro boj s kyberzločinem. Jenže hackeři, o které má zájem, neprojdou výběrovým řízením. Jeho součástí je totiž test na drogy. 

Ve filmu Chyť mě, když to dokážeš hraje Leonardo DiCaprio podvodníka, který po propuštění z vězení spolupracuje s FBI. Film popisuje skutečný příběh Franka Abagnela a taky oblíbenou praktiku federálního úřadu najímat bývalé zločince. Nikdo nerozumí zločinu tak dobře jako ten, kdo se ho sám dopouští.

FBI se drží vyzkoušeného pravidla i v případě kyberzločinů. Hackerství není překážkou, ale vlastně naopak vítaným předpokladem. Jenže nábor hackerů rozhodně nejde jako po másle.

Vyšetřovacímu úřadu konkurují soukromé společnosti, které nabízejí hackerům lukrativnější smlouvy. Problém je navíc s přísnými protidrogovými pravidly, které FBI brání zaměstnávat hackery. Kyberzločinci totiž s oblibou holdují marihuaně.

Situace je pro FBI už natolik zoufalá, že se její ředitel James Comey rozhodl zmírnit přijímací protokol a hackerům "hulení" tolerovat. "Musím přijmout velké množství lidí pro boj s kyberzločinem, a některé z těch dětí chtějí kouřit trávu už cestou na pohovor," konstatoval Comey. A smířlivě dodal, že si vlastně ani nedokáže představit, že by se hackeři vzdali svého oblíbeného zlozvyku kvůli práci v FBI.

Federální úřad má přitom v plánu přijmout dva tisíce expertů pro boj s kyberzločinem jen v letošním roce více než dva tisíce expertů. Ale vlastní pravidla jí zakazují zaměstnat někoho, kdo si vzal drogy v posledních třech letech, včetně marihuany.

I šéf oddělení informační bezpečnosti Nejvyššího kontrolního úřadu Gregory Wilshusen kritizuje pravidla jako staromódní. "V 21. století používáme přijímací pravidla ze 40. a 50. let minulého století," poznamenal.

Přísná pravidla amerických úřadů jsou v kontrastu i s postojem americké veřejnosti. Poslední průzkum veřejného mínění ukázal, že více než polovina Američanů souhlasí s legalizací měkkých drog. 

FBI zvažuje úpravu přijímací politiky bez ohledu na postoj federální vlády, což jistě potěší každého uchazeče, který k nim zavítá na pohovor v mírném marihuanovém rauši.

Zdroje:
Vlastní, Vice.com