Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Exředitel ROP Severozápad neměl být předčasně propuštěn, píše se v tajné zprávě

Exředitel ROP Severozápad neměl být předčasně propuštěn, píše se v tajné zprávě
Exředitel ROP Severozápad byl propuštěn předčasně, tvrdí utajované dokumenty | zdroj: Profimedia

Šéf dotačního programu ROP Severozápad Petr Kušnierz, kterého soud shledal vinným v případě zneužití pravomoci veřejného činitele a uplácení, neměl být předčasně propuštěn na svobodu. Vyplývá to z utajovaného dokumentu, který měl k dispozici web Neovlivni.cz. 

Státní zástupkyně Naďa Vojáková rozhodla o Kušnierzově propuštění na základě výborného hodnocení. V dokumentech, které ale měla k dispozici, naopak vyplývá, že ředitel litoměřické vazební věznice Tomáš Líbal před Kušnierzovým propuštěním varoval.  „A i když ve výkonu trestu je zařazen v I. PSVD (prvotrestaní odsouzení s příkladným chováním a šancí na nápravu) a plní si vzorně svoje povinnosti, nelze jednoznačně konstatovat, že po propuštění již nikdy nebude mít snahu získávat finanční prostředky nezákonným způsobem.”

Ústecký krajský státní zástupce Jan Jakovec obhajoval postup Vojákové s tím, že sice o Líbalově poznámce ví, nicméně případ bývalého ředitele ROPu je třeba posuzovat v celém kontextu a kromě námitek ředitele věznice ostatní posudky hovoří v Kušnierzův prospěch.

Bývalý ředitel ROP Severozápad byl v roce 2012 odsouzen za korupci. Byl mimo jiné obviněn z toho, že si s komplici na úplatcích přišli na 885 tisíc korun. Za přijímání úplatků a zneužití pravomoci veřejného činitele měl strávit 5 let ve vězení a měl zaplatit pokutu ve výši 750 tisíc. Byla mu také na 5 a půl roku zakázána práce s dotacemi z EU.

Vojáková mu za příkladné chování navrhla propuštění skoro v polovině výkonu trestu. Kušnierz  údajně „měl výborné hodnocení, žádný kázeňský trest, naopak nashromáždil pět pochval. Ve vězení pracoval a za to, co vydělal, platil výkon trestu. Z vězení s ostrahou byl přeřazen do mírnějšího typu vězení s dozorem.”

Zdroje:
Neovlivní.cz