Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Expert o metylalkoholu: Je to asi chyba totálního laika

Expert o metylalkoholu: Je to asi chyba totálního laika
Otrava alkoholem. | zdroj: Mediafax

Původcem metylalkoholové kauzy, nemající v Česku obdoby, nemůže být nikdo s alespoň základním povědomím v oblasti chemie. Použitý metylalkohol zároveň nemůže pocházet z Česka. Svůj pohled na aféru se skrytým zabijákem v barelech a lahvích poskytla ParlamentnímListům.cz odbornice v oblasti potravinářské biochemie, Irena Kolouchová z pražské Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT).

Hypotéz na téma původu nebezpečného methanolu, který se během posledního týdne postaral o skoro dvacítku mrtvých a další desítky hospitalizovaných lidí hlavně na Moravě, padlo ze těch pár dní mnoho. Policie v jednu chvíli hovořila dokonce i o úmyslu metanol do nezávadného lihu přimíchat.

"To by ale musel udělat pouze psychopat s jasným úmyslem zabíjet," říká experta na potravinářskou chemii a lihoviny Irena Kolouchová. Na pražské VŠCHT prý něco podobného nepamatuje nikdo.

"Naprosto vylučuji jakoukoliv technologickou chybu při výrobě lihu, byť ne původně určeného pro konzumaci," vyvrací Kolouchová úvodem jednu z teorií kolujících mezi laickou veřejností, tedy že pro technický líh platí mírnější normy a výskyt metylalkoholu je tak možný. Neexistuje prý provoz, kde by se líh a metylalkohol mohly potkat.

Zdroje: