Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Europoslanci schválili novou Barrosovu komisi

Europoslanci schválili novou Barrosovu komisi
zdroj: tisková zpráva

Evropská unie má po měsících odkladů a zdlouhavých debat konečně novou Evropskou komisi, tedy jeden z klíčových orgánů. Sbor komisařů včetně českého zástupce Štefana Füleho v úterý schválili europoslanci.

Stalo se tak i přesto, že řada z nich šéfa EK Josého Barrosa i některé členy jeho týmu ostře kritizovala. 

Většina z dvaaadvaceti poslanců komisi zřejmě přímo nepodpořila. Nejsilnější český blok z ODS, který tvoří devět členů, se podle informací těsně před hlasování plánoval zdržet. Komunisté, kteří mají čtyři zástupce, chtěli podle Miloslava Ransdorfa hlasovat proti. Pro naopak byli oba lidovci i sociální demokraté, kteří mají sedm zákonodárců. 

Komise v EU připravuje novou legislativu a dohlíží na dodržování stávajících norem. Dává třeba pokuty firmám utvářejícím kartely nebo může pohnat země bloku před soud, pokud neplní dohodnutá pravidla. 

Česko dosud zastupoval bývalý premiér Vladimír Špidla, který měl na starosti sociální otázky a zaměstnanost. Nyní ho vystřídá někdejší ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle, který se bude věnovat rozšíření nyní 27členné EU. 

Nová komise, která je výsledkem loňských voleb do EP, měla podle původní vize začít pracovat od listopadu. To však zhatilo zpoždění vstupu lisabonské smlouvy o reformě EU v platnost. Zpoždění zavinilo mj. i Česko - respektive jeho prezident Václav Klaus.

Europoslanci nerozhodovali o jednotlivých kandidátech na komisaře, nýbrž o komisi jako celku. Hlasovat o ní měli už 26. ledna, to ale zase zmařilo stažení bulharské kandidátky Rumjany Želevové, kterou zákonodárci ostře kritizovali za její kontroverzní minulost a údajné styky jejího muže s podsvětím - hrozilo, že by kvůli tomu mohla padnout i celá komise. Bulharsko ale kontroverzní adeptku nakonec vyměnilo, čímž otevřelo cestu ke schválení EK.