Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Energetický expert ČSSD jde proti Paroubkovi

Energetický expert ČSSD jde proti Paroubkovi
zdroj: tisková zpráva

Stínový ministr životního prostředí za ČSSD Petr Petržílek nevítá prolomení limitů pro těžbu hnědého uhlí, přestože předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek se vyslovil pro to, aby se limity uhlí prolomily. Petržílek to řekl v pondělním rozhovoru pro Studio Česko.

Podle Petra Petržílka ještě v roce 2006  Jiří Paroubek zastával názor, že by se těžit hnědé uhlí v oblastech dolu Československé armády už nemělo. To, že dnes říká opak, je podle Petržílka hlavně dáno tím, že v posledních dnech problém s limity oživil zelený poslanec Martin Bursík.

„Ta celá záležitost s limity není navíc vůbec jednoduchá, protože vrcholí hospodářská krize," podotkl pro rádio Petržílek s tím, že ho ale na druhou stranu překvapuje, že Paroubek nyní ohledně limitů pro uhlí mění názor.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek totiž v pondělí prohlásil, že je osobně pro prolomení limitů těžby uhlí v severních Čechách. Pomohlo by to prý snížit nezaměstnanost v Ústeckém kraji a kladně by to také ovlivnilo energetickou bezpečnost České republiky. Musí se ale pro prolomení limitů rozhodnout sami obyvatelé Ústeckého kraje v krajském referendu, které by mohlo být zhruba za rok. "Pokud bude výsledek referenda opačný, než je můj soukromý názor, budu jej plně respektovat," dodal k tomu Paroubek.

Petržílek: Nejsem předseda strany a tak můžu mít jiný názor

„Nejsem předseda strany, tak můžu říct proti polomení limitů spousty argumentů. Jedná se o to, že uhlí, které se v současné době těží v tomto kraji, tak je ve výši pěti až osmi procent roční spotřeby v České republice, což je mizivé procento a energetiku to nezachrání," podotkl k tomu v rádiu překvapivě Petržílek.

I kdyby se podle něj zavřel důl Československé armády (ČSA), tak se uzavře až v roce 2017. „A to je pořád spousty času hledat východiska, jak z krize ven," uvedl dále sociálně demokratický expert.

S uhlím ze severních Čech se mrhá

„Současné uhlí, které je velmi kvalitní v tomto lomu, je však využíváno v pálení v domácích kotlech, a to s velmi nízkou účinností, která se pohybuje kolem 15 procent primárního energetického zdroje, což je mrhání touto surovinou a to je škoda. Kdyby se zde skutečně uvolnily limity pro uhlí, tak by se mělo nakládat s touto cennou surovinou lépe. Například by se mohlo najít uplatnění při chemické výrobě," dodal Petržílek.

Stínový ministr životního prostředí ČSSD také připomněl, že prolomení limitů na Ústecku by  především představovalo  likvidaci dvou obcí Horní Jiřetín a Černice a později i celých Chemických závodů Záluží. „A to je pro mne nepřijatelné," dodal.

Prolomení limitů na dole ČSA problém nedostatku uhlí neřeší

Již dříve Petržílek ve svých odborných článcích popisoval, že současné disponibilní zásoby hnědého uhlí vystačí do roku 2054 (při postupném poklesu těžby) a zásoby černého uhlí do roku 2035. Z hnědého uhlí se v současné době vyrábí 48 procent naší výroby elektřiny a 53 procent tepla pro centrální zdroje zásobování teplem (CZT).

Z černého uhlí se v současné době vyrábí devět procent naší výroby elektřiny a devět  procent tepla pro CZT. Hnědé i černé uhlí  ještě využívá asi 450 tisíc domácností k individuálnímu vytápění domů.

„Prolomení limitů na dole ČSA problém nedostatku uhlí pro výrobu elektřiny a tepla neřeší. Při prolomení limitů by zdejší těžba stačila pro zásobování jedné elektrárny, nebo pokrytí třetiny spotřeby současných tepláren na hnědé uhlí, takže po roce 2055 by stejně mohla existovat jen jedna elektrárna na tuzemské hnědé uhlí. Problém přechodu z uhlí na jiné zdroje tedy bude muset česká energetika řešit nezávisle na osudu limitů na dole ČSA," napsal například Petržílek loni ve studii "Energetická bezpečnost a příprava energetické koncepce". Ta se dá najít i na webových stránkách ČSSD.

www.parlamentnilisty.cz