Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Duka šokuje: Církev nikdy nic nevlastnila

Duka šokuje: Církev nikdy nic nevlastnila
zdroj: Mediafax

Podle arcibiskupa a kardinála Dominika Duky je plán navracet církvím majetek nesmyslný. Církev jako taková totiž podle něho nikdy nic nevlastnila - majetek patřil konkrétním farnostem, klášterům či nadacím. Ministryně Alena Hanáková (TOP 09) zase soudí, že církve jsou jedinou okradenou skupinou v české společnosti. Oba názory zazněly na pražském Žofínském fóru.

Církevní restituce patří k politickým evergreenům. Diskuze o tom, zda jim vrátit majetek a vyvázat je tak z područí státu, se vedou už léta, respektive desetiletí. Až ministr kultury Jiří Besser a jeho nástupkyně Alena Hanáková (oba TOP 09) se ale odhodlali tít do živého.

Vláda premiéra Petra Nečase (ODS) tak po dlouhých vyjednáváních letos nakonec zákon o navrácení majetku církvím schválila. Budoucnost restitucí je však stále nejistá. Výhrady proti nim má ČSSD, ale i část ODS, stejně jako prezident Václav Klaus.

Právě církevním restitucím se věnovalo i úterní Žofínské fórum. Na něm kromě zmíněné ministryně vystoupil třeba i kardinál Dominik Duka, nebo člen Národní ekonomické rady vlády Jiří Schwarz, či člen Ekumenické rady církví Joe Ruml.

Začalo to na Bílé hoře

Vystoupení Aleny Hanákové, která celý svůj projev toporně četla z papíru, připomínalo jako obvykle spíše uspávání hadů. Ministryně obšírně hovořila o historickém pozadí církevní problematiky, neopomenula začít od Adama, respektive od Bílé hory přes Obnovené zřízení zemské až po reformy Josefa II. Její přednáška tak spíše než příspěvek do diskuze či fóra připomínala školní výuku. Není divu, vždyť Hanáková je původní profesí právě učitelka.

Stop čarodějnickým procesům

"Je potřeba celou problematiku posunout od řešení čarodějnických procesů a Bílé hory k otázkám 21. století," uvedla ministryně na Žofíně s tím, že současná situace v otázce církví je primárně výsledkem toho, že dosud platí zákon z roku 1949, který církve persekvoval.

"Česká církev je jediná postupně okradená vrstva české společnosti," uvedla také s tím, že jde o český porevoluční unikát, s nímž by se hodně rychle mělo skoncovat.

To Dominik Duka byl ve svém vystoupení před posluchači fóra jistější. Na úvod poděkoval všem vládám, respektive premiérům 90. let, kteří se snažili nějak s problematikou pohnout. Upřesnil ale, že se v souvislosti s církevními restitucemi často používá nepřesná terminologie.

Vracet něco, co jí niky nepatřilo? Hloupost

"Církev nikdy žádný majetek nevlastnila. Vlastnily jej farnosti, nadace, kláštery. Pokud se mluví o vyrovnání či restituci, nelze o ní hovořit jako o navracení majetku církvím," uvedl Duka na Žofíně s tím, že kritici církevních restitucí by si měli uvědomit, že nežijeme v rodovém nebo kmenovém společenství, ale ve 21. století.

Duka upozornil také na důležitost církevních otázek. "V České republice 0,5 milionu lidí sleduje bohoslužby, ale fotbalový zápas 250 tisíc," řekl Duka.

Po jeho optimistickém vystoupení na Žofíně promluvil i člen Národní ekonomické rady vlády Jiří Schwarz. Ten se na rozdíl od svých předřečníků oháněl grafy a tabulkami. Na obhajobu církevních restitucí uvedl, že díky vyrovnání s církvemi stát už nebude mít zbytečné výdaje.