Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Dovolená budoucnosti? V hotelu 'dvacet tisíc mil pod mořem'

Dovolená budoucnosti? V hotelu 'dvacet tisíc mil pod mořem'
Takhle vypadá celý hotel o dvanácti buňkách | zdroj: Planet Ocean Water Hotel

Kdyby Jules Verne žil v dnešní době, při pohledu na návrh luxusního podmořského hotelu Tonyho Webba by jeho nadšení nejspíš nebralo konce. Duchovní otec projektu má za sebou už několik let práce a nově také patent. A jak hotel vypadá, kolik bude stát ubytování a co v případě nepříznivého počasí?

Milovníci originálních dovolených jsou ochotní připlatit si za nevšední zážitek. Alespoň taková je představa Webba, který chce takovým turistům nabídnout skutečně luxusní záležitost – ubytování na dně oceánu.

"Představte si, že jste 150 stop (necelých 46 metrů) pod hladinou oceánu, co byste chtěli dělat?" ptá se Webb, ředitel Planet Ocean Underwatter Hotel. "Můžete se potápět, šnorchlovat a hlavně si užívat podmořský výhled se svými nejbližšími," dodává. Pravda, tak hluboko hotel stát nebude. Webb ho plánuje umístit do hloubky 28 stop (tedy 8,5 metru). 

Podle návrhu, který si Webb nechal patentovat, by měl mít hotel dvanáct buněk vybavených královskou postelí, koupelnou a obývacím pokojem se zábavní plochou.

Jednotlivé buňky mimochodem půjde s pomocí elektromagnetické technologie přesunout na jiné místo, pokud se na ně požene hurikán. Proto také podmořský hotel nebude klasifikován jako stavba, ale jako plavidlo. 

Planet Ocean Underwater Hotel MINI Samostatná podmořská buňka | zdroj: Planet Ocean Water Hotel

Cena jedné noci v Planet Ocean se má pohybovat od tří až šesti tisíci dolarů (v přepočtu 76 tisíc až 152 tisíc korun), což v porovnání třeba s vesmírnou turistikou není vůbec tragické. I samotný hotel vlastně vypadá tak trochu jako vesmírná stanice. V tomto duchu ji zamýšlel i Webb, vášnivý propagátor vesmírné turistiky.

Nápad na podmořský hotel přitom není žádnou novinkou. Na rozdíl od již fungujícího hotelu Jules Undersea Lodge na Floridě ale nové zařízení nebude po hostech požadovat potápěčskou licenci. Webb chce navíc svým projektem přispět k obnově korálových útesů. 

Mnohem velkolepější projekty podmořských hotelů rozjíždějí Arabové v Dubají nebo v Abú Dhabí, tam ale přijde jeden pokoj až na 11 milionů dolarů. V porovnání s tím je Webbův hotel v podstatě z levného kraje. 

Kouzlo Webbova projektu je mimo jiné v tom, že buňky fungují samostatně, takže zájemci z řad majitelů turistických resortů si mohou koupit jak jednu jedinou buňku se vším všude včetně výtahu za tři miliony dolarů, nebo i celý komplex o 12 buňkách za 20 milionů dolarů. 

Prototyp hotelu se staví u ostrova Key West ve Floridském průlivu a odtud pak poputuje na Kubu na zkoušku do prázdninového střediska španělských majitelů. Další podmořské buňky by mohl Webb postavit u Kajmanských ostrovů, které nejsou díky svým daňovým úlevám bohaté klientele úplně neznámé. A pak vlastně kdekoli jinde - v Indickém oceánu, v Rudém moři či v jihovýchodní Asii. Plný seznam najdete na stránkách projektu

Zdroje:
foxnews.com, Vlastní, Daily Mail, Planet Ocean Water Hotel