Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Doležal o Nečasovi: Ten člověk je ztracený. ODS podcenila VV

Doležal o Nečasovi: Ten člověk je ztracený. ODS podcenila VV
zdroj: Mediafax

Za velkou chybu ODS považuje politolog Bohumil Doležal v rozhovoru pro deník E15, že podcenila Věci veřejné. A její předseda Petr Nečas je podle něj sice schopný manažer, ale není typem lídra.

ODS donedávna žila v představě, že jejím největším a nejnebezpečnějším soupeřem je TOP 09. „To je ale strana starého typu - slepený Schwarzenbergův pravdoláskovský havlismus a Kalouskův neviditelnětržní pragmatismus. A tak udělala hroznou chybu v tom, že nesmírně podcenila Věci veřejné," uvádí v rozhovoru pro deník E15 politolog Bohumil Doležal.

Svou roli sehrává i oslabená pozice premiéra Petra Nečase po aféře kolem Státního fondu životního prostředí. „Myslím, že tento člověk je ztracený. Nečas je zřejmě schopný manažer, ale vždy až na tom druhém místě. Ale není typ lídra. A když se nyní ocitl na postu předsedy vlády, vypadá to, že mu chybí někdo, kdo by mu říkal, co má dělat," hodnotí Doležal počínání premiéra.

Z politiky Bárty dýchá hrůza, dokáže provést úplně všechno

Naopak nepsaný vůdce Věcí veřejných Vít Bárta je podle Doležala velmi obratným politikem. „Mě na něm fascinuje to, co v české politice dosud tak zřetelně neexistovalo. Ta obrovská převaha politické techniky nad ideologií, která se čemukoliv přizpůsobí. Ovšem z takové politiky na mě trochu dýchá hrůza, protože ten člověk dokáže provést úplně všechno," odhaduje politolog.

Celý článek na ParlamentniListy.cz