Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Dolejše není kým nahradit, řekl Filip

Dolejše není kým nahradit, řekl Filip
zdroj: tisková zpráva

S vyškrtnutím Jiřího Dolejše z kandidátky KSČM to nemusí být tak horké, jak se na první pohled zdálo.

Na podzim byl šéf komunistů ke svým kolegům namočeným v úplatkářské reportáži přísný.  Vojtěch Filip na místopředsedu Jiřího Dolejše zlehka tlačil, ať složí funkci i poslanecký mandát.

Bezmála po půl roce chce provinilého poslance vyškrtnout z kandidátky pražská KSČM. Předseda už ale s médii hovoří o představiteli moderního proudu ve straně poněkud shovívavěji.

"Není ho kým nahradit," komentoval aktuální situaci na pražské kandidátce předseda strany Filip pro ParlamentníListy.cz.

Jak ale bude hlasovat na březnovém jednání výkonného výboru, který má na přání pražské organizace o Dolejšovi rozhodnout, Filip neprozradil. „Určitě se o tom nebudu bavit dříve s médii než se členy výboru," řekl s tím, že na hlasování také nemusí vůbec dojít.

Filip si na příští týden domluvil s představiteli Pražské rady schůzku, na niž se chce o doporučení k odvolání Dolejše dovědět víc.

'Je to jen doporučení'

Šéfka pražských komunistů Marta Semelová ParlamentnímListům.cz řekla, že dosud na Dolejše nikdo netlačil, aby se kandidatury vzdal. A ani Dolejš podle svých slov necítí, že by situace byla tak vážná, jak na první pohled vypadá.

"Je to jen doporučení. Prošlo to těsně o jeden hlas a já to beru tak, že se jedná o vyjádření poměru názorů. Neberu to osobně a nikdo z mých kolegů to nebere tak, že bych se něčeho dopustil," řekl poslanec k pondělnímu hlasování Pražské rady ParlamentnímListům.cz.

Kvůli reportáži, ve které novinář Mladé fronty nabízel politikům milionový úplatek, ukončil kariéru bývalý lidovecký poslanec a kandidát TOP 09 Ladislav Šustr a také generální tajemník KDU-ČSL Jiří Stodůlka.

Nachytaní místopředsedové KSČM Jiří Dolejš a Čeněk Milota odevzdali funkce. Milota podle tiskové mluvčí Věry Karasové „čeká na odchod do důchodu jako pracovník jihomoravské KSČM". Dolejš je jednička pražské kandidátky v jarních volbách do sněmovny.

www.parlamentnilisty.cz