Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Dobře utajený byznys plzeňského hejtmana

Dobře utajený byznys plzeňského hejtmana
Josef Bernard | zdroj: Profimedia

Josef Bernard (ČSSD), jenž byl v pondělí zvolen hejtmanem Plzeňského kraje, se vzdal funkcí ve vedení firem ovládaných z daňových rájů. Otazníky ale zůstávají – Bernard totiž odmítá prozradit, komu patří Škoda Investment, v jejímž čele stál, a od koho koupil podíl ve Škoda Transportation, píše Eliška Hradilková Bártová na webu Hlídací pes.

V plzeňské Škodovce strávil Josef Bernard 35 let svého profesního života. Začínal zde jako učeň a vypracoval se až do vedoucích pozic, nyní dokonce vlastní minoritní podíl strojírny Škoda Transportation, o kterou má zájem čínský obr CRRC Corporation. Ve hře je kupní cena ve výši desítek miliard korun.

Ještě před pár dny hejtman Bernard figuroval v šesti firmách, přičemž všechny jsou spjaty s plzeňskou Škodovkou, působil také ve dvou obecně prospěšných společnostech.

S blížícím se vstupem do krajské politiky se rozhodl všechny posty opustit, což také ještě před svým zvolením učinil. Zároveň slíbil, že peníze z dividend plzeňské strojírny věnuje na charitu.

Jsem jen manažer, ne majitel

"Plním sliby, které jsem dal," konstatoval pár dní před ustavujícím zasedáním zastupitelstva.

Navzdory příkladné eliminaci střetu zájmů ale odmítá nový hejtman odpovědět na dvě klíčové otázky: Kdo stojí za společností Škoda Investment, kterou coby výkonný ředitel ještě před pár dny vedl? A od koho a za jakou částku získal podíl ve společnosti Škoda Transportation, kterou v minulosti také řídil, a kde vlastní minoritní podíl?

"Ke Škodě Investment je nutné podotknout, že je to firma, která nesoutěží zakázky ve veřejném sektoru, tudíž ani její majetková struktura není z této perspektivy podstatná," vyhnul se odpovědi Bernard. "Jsem manažer společnosti, ne majitel."

Síť firem v ráji

HlídacíPes.org se proto pokusil majetkové vazby Bernardem řízených firem rozkrýt z veřejně dostupných zdrojů a za pomoci údajů ze zahraničních obchodních rejstříků.

Škody Transporatation se přes síť patnácti společností nakonec podařilo konečné vlastníky dohledat.

Co se týče společnosti Škoda Investment, kde Bernard působil jako výkonný ředitel a místopředseda představenstva, je ale vlastnictví nadále z větší části neprůhledné.

Firmu, která je nástupnickou společností plzeňské Škoda Holding, vlastní (tedy alespoň podle poslední dohledatelné účetní závěrky za rok 2014) pět kyperských společností – RUGOSA Limited, ERGOAPEX Limited, CHORUS Independent Solutions Cyprus Ltd, BLONTERNO Limited a BARMOUTH Investments Limited.

V kyperském rejstříku ale jména jejich majitelů nenajdeme. Všechny společnosti jsou totiž ovládány dalšími firmami z daňových rájů s umožněním zachování anonymity skutečného vlastníka.

Zmíněné kyperské společnosti vlastní dvě firmy sídlící na ostrově Guernsey – BUTEO RAPAX Limited a MIRABUNDUS Limited, jedna společnost z Kypru – EURMAX Limited a investiční fond CHORUS Explorers Fund SPC se sídlem na Kajmanských ostrovech, zámořském území Velké Británie.

Konečného vlastníka lze dohledat pouze u jediné – kyperské společnosti Eurmax. Jejími vlastníky jsou bývalí manažeři Škodovky Jiří Diviš a Marek Čmejla, nepravomocně odsouzení švýcarským soudem za podvod v souvislosti s ovládnutím Mostecké uhelné společnosti. Prostřednictvím této kyperské firmy vlastní také podíl ve Škodě Transportation.

Žádná jména!

Kdo tedy stojí za společností Škoda Investment, která vznikla z bývalé Škody Holding, jejíž ovládnutí prošetřovala česká a švýcarská policie, a v jejímž čele Josef Bernard donedávna působil?

Nově zvolený hejtman to odkrýt odmítá. Zároveň nevnímá jako problematický ani fakt, že vedl firmu s utajenými vlastníky, a není tudíž zřejmé, s kým udržoval podnikatelské kontakty.

"“Upřímně, ani jednou mě nenapadlo, že bych měl ze Škodovky odejít, protože se změnil její majitel," reagoval vyhýbavě Bernard na otázku, zda nevnímá jako problematické, že stál v čele firmy s nedohledatelnými vlastníky.

Jména vlastníků nechtěl poskytnout ani předseda představenstva Škody Investment, pražský právník Josef Brož, který spolupracoval s bývalým manažerem Škody Holding Martinem Romanem, o jehož utajeném vlastnictví Škodovky se dlouhodobě spekulovalo.

Brož stojí v čele představenstva Škoda Investment, a zároveň coby ředitel zastupuje dvě mateřské firmy sídlící na Kypru ovládané kajmanským investičním fondem.

"Fond třetím osobám jména žádného svého investora nezveřejňuje, stejně jako další informace o investicích, NAV a pod.," reagoval advokát Brož na dotaz po jménech skutečných vlastníků firem. "Ne každý má potřebuje se chlubit tím, co vlastní, případně, jak žije, nebo jaké má politické preference. Je to každého volba a není v tom implicitně obsaženo nic nelegálního."

Mimochodem právě na Kajmanských ostrovech si podle dřívějších informací MF Dnes založili před prodejem Škodovky trust její bývalý manažer Martin Roman, právě za pomoci advokáta Brože.

Brož však konstatuje, že vlastníkem firmy není ani nikdy nebyl jak hejtman Bernard, tak ani Martin Roman. "Mohu potvrdit, že vlastníkem Škoda Investment nikdy nebyl ani pan Bernard, ani pan Roman. Za fond s jistotou a za ostatní společnosti s pravděpodobností blížící se jistotě," sdělil Brož HlídacíPes.org.

Nebyl jsem u toho

Ovládnutí plzeňské Škodovky provází dlouhodobě celá řada pochybností především ohledně jejího vlastnictví. Existovala totiž podezření, že společnost tajně získali její tehdejší manažeři za peníze z podvodného ovládnutí Mostecké uhelné společnosti.

Případ prošetřovala jak česká, tak švýcarská policie. Česká policie sice musela případ kvůli promlčení odložit, ale konstatovala, že se při transakci uplácelo a stát přišel o více než 1,5 miliardy korun.

"U privatizace Škodovky jsem nebyl, v té době jsem působil ve středním managementu," konstatuje  hejtman Bernard. "Jako najatý manažer jsem neměl informace o tom, kdo byli vlastníci Appianu."

Právě skupina Appian stála v minulosti také za společností Škoda Transportation, jejíž podíl Bernard nyní vlastní. Od koho tedy svůj díl koupil, a tedy kdo mohl za touto skupinou stát, říct nechce. Již dříve odůvodnil odmítnutí žádosti o zveřejnění jména prodávajícího tím, že “není podstatné narušovat soukromí osob, které s politikou nemají nic společného”.

"Důležitý je pro voliče fakt, že veškeré výnosy z mého podílu ve Škodovce půjdou na charitativní účely," reagoval Bernard na opakovaný dotaz. "Ale konkrétně mohu říci, že můj podíl byl poměrově odebrán od všech stávajících vlastníků."

Za jakou částku jej v roce 2012 získal, také nesdělil a pouze konstatoval: "Svůj podíl ve Škodovce jsem získal daleko předtím, než jsem vstoupil do politiky."

Podnikatelské vazby nového hejtmana Josefa Bernarda před jmenováním do funkce Podnikatelské vazby nového hejtmana Josefa Bernarda před jmenováním do funkce. Pro úplné zobrazení rozklikněte obrázek | zdroj: aplikace Cribis společnosti CRIF/zahraniční obchodní rejstříky

Eliška Hradilková Bártová pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Zdroje: