Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Do škol míří nové předměty: Etická výchova a finanční gramotnost

Do škol míří nové předměty: Etická výchova a finanční gramotnost
zdroj: tisková zpráva

Na stovce českých škol už se vyučuje etická výchova. Školy mohou do osnov zařazovat také výuku v oblasti finanční gramotnosti.

Ministerstvo školství chce, aby se ve školách vyučovaly dva nové předměty: etická výchova a finanční gramotnost.

Dál je ministerstvo s etickou výchovou. Ta je už od 1. ledna letošního roku součástí rámcových vzdělávacích programů pro školy.

"V současnosti už etická výchova probíhá na zhruba stovce škol," řekla serveru ParlamentníListy.cz poslankyně KDU-ČSL a členka sněmovního školského výboru Michaela Šojdrová.

Záleží na školách, jak se k výuce předmětu postaví. Jeho zařazení do osnov totiž není povinné. "Tento obor není pro školy závazný, dostávají tedy v jeho podobě pouze nabídku komplexního zpracování obsahu, který mohou využít pro samostatný předmět nebo zařadit do šířeji pojatého předmětu, případně několika předmětů," uvedl Kateřina Böhmová z tiskového odboru ministerstva školství.

Učitel, který by chtěl nový předmět vyučovat, musí projít zvláštním vzdělávacím kurzem. "Existuje už ale také například kabinet etické výchovy v rámci Katedry pedagogiky a psychologie na Univerzitě Hradec Králové," dodává Šojdrová.

Proti zadlužování finanční gramotnost

Další nový předmět, finanční gramotnost, je zatím spíše ve stádiu příprav. Na několika školách však už proběhly zkušební kurzy.

"Nejen výsledky průzkumu uskutečněného Ministerstvem financí, ale i závěry Světové banky ukázaly na vysokou zadluženost našich domácností a zároveň potřebu zvýšit úroveň finančního vzdělávání. Finanční gramotnost bude v tomto smyslu účinným nástrojem prevence opakování minulých chyb," popisuje Böhmová.

"Je to předmět, který spíše spadá do oblasti středoškolského vzdělávání. Žáci by v rámci něho například měli být odborně seznámeni s finančními produkty," říká Šojdrová.

Předmět má podporu i z Bruselu, na jeho výuku totiž mohou školy žádost o prostředky v rámci projektu "EU peníze školám".

Také před výukou tohoto předmětu budou muset pedagogové projít zvláštním školením. Veškeré pomůcky a učebnice už ministerstvo má k dispozici.

Jakým způsobem a jak dlouho bude předmět vyučován, záleží opět na konkrétní škole. "Dovedu si představit půlroční kurz, dovedu si představit i rok takové výuky," dodíví Šojdrová.

www.parlamentnilisty.cz