Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Do ČR se vrátí pravá zima. Hrozí větší kalamita než v lednu?

Do ČR se vrátí pravá zima. Hrozí větší kalamita než v lednu?
zdroj: tisková zpráva

Po přechodném oteplení, kdy teploty v Česku šplhají nad nulu, se příští týden vrátí silné mrazy a na konci týdne se přidá i vydatné sněžení, které může přinést i do nížin několik desítek centimetrů nového sněhu.

Zatímco v sobotu ještě šplhaly teploty v Česku až k pěti stupnům a objevily se i deštové nebo smíšené srážky, v neděli už pronikne do Česka studený vzduch od severovýchodu.

Noční teploty pak budou na počátku týdne klesat pod minus pět. Při zmenšené oblačnosti spadnou až k minus patnácti, přes den se budou pohybovat od minus šesti do minus jednoho stupně.

Do středy se bude slabé sněžení objevovat spíše ojediněle, četnější budou mrznoucí mlhy. Už ve středu ale zasáhne Česko od jihu tlaková níže.

Čeští meteorologové zatím odhadují, že do konce týdne napadne 10 až 15 centimetrů nového sněhu. Podle amerického modelu GFS by ovšem mělo od čtvrtka do neděle přibýt na mnoha místech přes 30 centimetrů - a to i v nížinách.

Například pro Prahu předpovídá model do soboty zhruba 30 mm srážek, což může představovat i 40 centimetrů sněhu a podobně vydatně by mělo sněžit v celém Česku - o něco silněji možná na východě území. Meteogram na serveru freemeteo.com slibuje pro metropoli jen do pátku 23 mm srážek.

Předpověd srážkových úhrnů na takovou dobu je ovšem nepřesná. Přesto by se mohla opakovat situace z počátku ledna, kdy na mnoha místech v Česku napadlo nejvíce sněhu za desítky let.