Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Proutník Bill v sedmdesáti: Jak se cítí v ohlávce?

Proutník Bill v sedmdesáti: Jak se cítí v ohlávce?
Stárnoucí Bill se možná vrátí do Bílého domu. Tentokrát však v úplně jiné roli | zdroj: Profimedia

Bill Clinton byl energický prezident, vyzařoval elán a sílu. Jenže zub času na něm zapracoval. V pátek 19. srpna se dožívá sedmdesáti let – jako křehký senior ve službách velitelky Hillary.

Když počátkem roku 1993 Bill Clinton jako 42. americký prezident nastoupil do Bílého domu, bylo mu pouhých 46 let. Sršela z něj energie a nadšení, stejně jako z Ameriky.

Američané na jeho éru vzpomínají jako na staré dobré časy, kdy země prosperovala a kdy nemuseli počítat mrtvé vojáky z válek, jejichž smysl jim unikal. Ekonomika rostla, přibývalo dobře placených pracovních míst.

Bill patřil k demokratům, tedy k levici. Peníze z daní však nerozhazoval, snížil vládní byrokracii a jeho vláda dokázala hospodařit s přebytky, snižovala dluh. A kdyby na jeho prezidentství neudělal kaňku románek s kyprou stážistkou Monikou Lewinskou, který ho málem stál místo, byl by patrně jedním z nejlépe hodnocených prezidentů americké historie.

Biologické hodiny nicméně nezastavíte. Bill se proměnil v bělovlasého křehkého kmeta, při řeči se zadýchává, působí nejistě až mátožně. Jeho srdce se špatně prokrvuje, bije jen díky zručným chirurgům, čtyřnásobnému bypassu a angioplastice. 

Zpravodaj agentury AP zaznamenal poznámku, kterou stratég republikánů Alex Castellanos procedil skrz zuby po nedávném Clintonově projevu na konventu demokratů ve Filadelfii: "Bůh mu žehnej, vypadá staře. Je už jen minulým králem."

Přesto si manželka Hillary najala Billa jako "dělníka" pro svou kampaň. A zaměstnala ho na plný úvazek.

Návrat na místo činu

Pokud Hillary volby vyhraje, měl by se vrchní velitel ve výslužbě vrátit do rezidence na washingtonské adrese 1600 Pennsylvania Avenue, v níž strávil osm let - do Bílého domu. Co by tam ale dělal? Jako "first gentleman" by samosebou měl stát po boku prezidentky a podporovat ji. Případně jí sloužit jako neformální poradce.

Obdobně Hillary radila Billovi během jeho prezidentství, které se uzavřelo v lednu 2001. Dokonce v Kongresu prosazovala reformu zdravotnictví. Jenže s ní narazila, a tak namísto "Hillarycare" mají dnes Američané "Obamacare".

Mezi kongresmany nebyla oblíbena, někteří zákonodárci si stěžovali na její aroganci a politické angažmá ctižádostivé první dámy nebylo po chuti ani veřejnosti. A tak Bílý dům z v tichosti Hillary z Kongresu stáhl.

Dej si odstup, kámo

Dá se předpokládat, že Hillařin tým se bude snažit politickou roli Billa omezit od samého počátku. Pokud o ni bude první gentleman vůbec stát. A pokud bude stát o "první gentlemanství".

Důvod je nasnadě: Kdykoli se Hillary objeví s Billem před kamerami, strhne na sebe její manžel pozornost. Proto ho prezidentská kandidátka bere na pódium jen výjimečně. Bill vede kampaň za Hillary samostatně, jejich cesty se jen výjimečně kříží.

Podobné by to bylo i za Hillařina prezidentství. Štáb prezidentky by nechtěl připustit, aby Hillary vypadala jako reinkarnace (převtělení) prezidenta Billa. Vůdkyně národa by se proto jen výjimečně ukázala s Billem po boku. Její poradci by ho nejspíš nechávali oddaně hledět na manželku-vůdkyni zpovzdálí.

Začne v kuchyni

Hillary se k chystané nové roli manžela v Bílém domě vyjadřovala na mítinku v Jižní Karolíně. Vtipkovala. Na otázku, jaké s ním má plány, odpověděla: "Začne u kuchyňské linky. Potom uvidíme, co s ním."

Opravdu jen žertovala? Často zdůrazňuje, že bude mít tým špičkových poradců. Jenže Billa přitom nezmiňuje. Jen jednou připustila, že by ji mohl pomoci s výběrem ekonomického týmu a příležitostně pro ni pracovat jako emisar, který jezdí do horoucích pekel vyjednávat s despoty, s nimiž se nemůže špinit prezident/ka.

Bude však služba u prezidentského dvora Billovi po vůli? Smíří se s ohlávkou, utaženou vrchní velitelkou? A vůbec, nepřeje si v duchu vítězství Donalda Trumpa, anebo Donalda - kačera?

Zapomeň na stážistky

Jako partner prezidentky by měl Bill k ruce dvě desítky spolupracovníků. Nejspíš však žádné spolupracovnice nebo stážistky - na to by Hillary dohlédla, stejně jako po skandálu s Lewinskou.

Postačí staré aféry, způsobené Billovým nezkrotným libidem. Bylo jich požehnaně. Připomínám ty největší: Juanita Broaddricková (obvinila Billa ze znásilnění), Paula Jonesová a Kathleen Willeyová (nařkly prezidenta ze sexuálního obtěžování), Gennifer Flowersová a zmíněná Lewinská (z ničeho Billa neobvinily, jen na vztahu s ním slušně vydělávají).

Politický konzultant Hank Sheinkopf, který pracoval v Clintonově volebním týmu v roce 1996, řekl deníku New York Post, že věk Billa zklidnil. "Záležitosti s Lewinskou jsou dvacet let staré a o 20 let je také starší Bill. Mějte na paměti, že je dědečkem," upozornil.

Ještě před osmi lety, kdy Hillary kandidovala na prezidentku poprvé, měl Bill poměr se členkou volebního štábu. Novináři John Heilemann a Mark Halperin v knize "Game Change: Obama and the Clintons, McCain and Palin, and the Race of a Lifetime" z roku 2010 popisují, jaký tato zpráva ve volebním týmu Hillary Clintonové vyvolala poplach.

Šance pro Chelsea

Melanne Verveerová, která vedla štáb první dámy Clintonové, neočekává, že by Bill plnil roli první dámy v kalhotách. "Skutečně si nemyslím, že bychom uviděli prezidenta (Clintona) dohlížet na aranžmá květin na státní večeři," řekla deníku Wall Street Journal.

Po volebním vítězství Hillary by první dámu mohla suplovat dcera Clintonových šestatřicetiletá Chelsea, která nejspíš bude pokračovatelkou politické dynastie Clintonů.

Jedno netradiční řešení v této oblasti už Amerika zažila. Bylo to v roce 1857, kdy jako prezident začal vládnout starý mládenec James Buchanan. Titul první dámy tehdy Američané přiřkli jeho neteři Harriet Laneové.

Skončí ve firmě?

Hillary a Bill Clintonovi už desítky let fungují jako rodinný podnik. Když Bill v roce 1992 poprvé kandidoval na prezidenta, vyzýval voliče: "Kupte si jednoho (mě), druhého (Hillary) dostanete zdarma."

Agentura AP k politickému byznysu Clintonových píše: "Pokud Hillary vyhraje a nastoupí do Bílého domu, dostane konečně svůj podíl na obchodu."

A Bill? Kdo ví, třeba z rodinného byznysu vystoupí. S inaugurací prezidentky Hillary by jeho úkol mohl být splněn. Anebo by si musel odpracovat další čtyři roky do další volební kampaně Hillary?

Zdroje:
Vlastní