Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Divadlo Kalich nabízí hity Elvise Presleyho a velkou oslavu lásky

Divadlo Kalich nabízí hity Elvise Presleyho a velkou oslavu lásky
Herci Přemysl Pálek a Petr Vondráček | zdroj: tisková zpráva

Do Prahy se konečně dostává slavná broadwayská muzikálová komedie s hity, které zpíval král rokenrolu Elvis Presley Srdcový král. Česká premiéra má datum 21. září v prestižním Divadle Kalich. Srdcového krále doprovází pověst představení, při kterém diváci vstávají ze sedaček a tančí v řadách. A americká NBC dodává: Nejlepší rock´n´rollový muzikál od Pomády!

Nesmrtelné hity Elvise Presleyho tu doprovázejí volnou adaptaci Shakespearovy romantické komedie Večer tříkrálový. Příběh s citacemi také z dalších Shakespearových komedií převedl do Ameriky 50. let prestižními cenami i nominacemi ověnčený broadwayský libretista Joe DiPietro (mj. autor titulů Miluji tě, ale… či Memphis). A oslavuje v něm lásku ve všech jejích podobách. „Každému je dopřána chvíle, kdy má říct svému milému, že ho miluje. A kdo to propásne nebo není schopen se vyslovit, tak má prostě smůlu,“ shrnuje s úsměvem režisér a scénograf představení, uznávaný divadelník Šimon Caban.

O čem muzikál vypráví? Do jednoho konzervativního amerického státu, uprostřed konzervativní dekády, do ospalého města s náměstím malým jak konzerva jednoho dne přijíždí na motocyklu záhadný cizinec, kytarista a tulák Chad, aby všechny jeho obyvatele nakazil rebelstvím své hudby a jejich nudné životy navždy převrátil vzhůru nohama.

38 Přemysl Pálek a tančící company | zdroj: tisková zpráva

Setkává se tu s ráznou dívkou, opravářkou motorek Natalií, jejím ovdovělým otcem Jimem, pragmatickou majitelkou baru Sylvií a její nenapravitelně romantickou dcerou Lorraine, zakřiknutým Dennisem, krásnou intelektuálkou Sandrou, konzervativní starostkou Matildou, jejím poslušným synem Deanem a loajálním šerifem Earlem. Všichni obyvatelé městečka mají životy, jaké žít nechtějí, ale chybí jim odvaha na nich cokoli změnit. Přitom by pro začátek stačilo alespoň se odvážit… hodit minci do jukeboxu!

Muzikál spatřil světlo světa v Goodspeed Musicals na jaře roku 2004. Na přelomu roku se přestěhoval do Chicaga, kde došlo k finálním změnám. V této podobě se All Shook Up představil na newyorské Broadwayi. Tam měl premiéru 2. března 2005 v Palace Theatre

v režii Christophera Ashleyho a s choreografiemi Kena Robersona. Inscenace si připsala na konto významnou cenu Theatre World Award (Cheyenne Jackson ji získal za výkon v hlavní mužské roli), byla též nominována za výpravu.

10ka Petra Kosková, Jan Tenkrát a Genny Ciatti | zdroj: tisková zpráva

Po více než 200 odehraných reprízách se muzikál vydal z Broadwaye na turné po Spojených státech. V roce 2015 absolvoval pod názvem Love Me Tender také úspěšné anglické turné.

Muzikál byl nastudován rovněž v Japonsku, Korei, Německu, Švédsku a Holandsku. Česká verze je první kompletně v národním jazyce.

18k Jan Kříž | zdroj: tisková zpráva

V Praze  se v hlavních rolích představí mladí talentovaní herci, jejichž výkony herecké, pěvecké i taneční vyrazily dech už divákům předchozích titulů Divadla Kalich. „Skloubit kvalitní komediální herectví s veškerými nároky muzikálového žánru je neobyčejně obtížný úkol. Proto byl náš výběr obsazení opět velmi pečlivý, herecký tým Srdcového krále vzešel ze tříkolových konkurzů. Sešla se v něm jak jména divákům našeho divadla dostatečně dobře známá, tak i tváře pro nás nové. Může se těšit na jejich spolupráci a energii, která z ní vzejde,“ uzavírá producent a majitel Divadla Kalich Michal Kocourek.

Více informací i předprodej vstupenek najdete na www.divadlokalich.cz.

Zdroje:
Inzerce