Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Deset hlavních událostí roku 2015: terorismus, uprchlíci či Rusko v Sýrii

Deset hlavních událostí roku 2015: terorismus, uprchlíci či Rusko v Sýrii
Počty uprchlíků připlouvajících do Evropy neklesají | zdroj: Profimedia

Letošní rok patřil zejména negativním zprávám. Sérii odstartoval útok na redakci časopisu Charlie Hebdo, v krvavé bilanci pokračoval pád letadla společnosti Germanwings a samozřejmě nesmíme zapomenout na uprchlickou krizi či ruskou intervenci v Sýrii.

Je suis… Paříž cílem teroristů

Francouzský satirický časopis Charlie Hebdo si občas svými karikaturami, mezi nimiž nechyběl ani prorok Mohamed, zahrával. Ale to, co se stalo 7. ledna, asi nikdo nečekal. Do redakce vtrhla dvojice bratrů Kouachiovových a začala střílet na vše, co se hnulo.

Útok, který byl v té době nejkrvavějším incidentem v Paříži od počátku 60. let, stál život 12 lidí a dalších 10 jich utrpělo zranění. O den později zastřelil známý bratrů Amedy Coulibaly čtyři lidi v košer hypermarketu. Všechny tři útočníky útočníky policie zabila.

Neuplynul ani rok a teroristé hlásící se k Islámskému státu si opět jako svůj evropský cíl vybrali Paříž. V noci ze 13. na 14. listopadu postupně provedli šest útoků střelnými zbraněmi a čtyři sebevražedné atentáty. Zemřelo 130 lidí, zraněny jich byly další čtyři stovky. Lednový rekord nejkrvavějšího incidentu byl překonán…

Útoky vedly k zintenzivnění boje proti Islámskému státu a většímu zapojení evropských zemí do boje. Zároveň se všude zpřísnila bezpečnostní opatření.

Let Germanwings skončil v Alpách

profimedia-0235111704 Z letadla zbyly jen trosky | zdroj: Profimedia

Když se 24. března zřítil ve francouzských Alpách airbus společnosti Germanwings se 150 lidmi na palubě, mělo se na počátku za to, že za nehodu může chyba pilota nebo technická závada. Poměrně rychle ale vyšetřovatelé došli k tomu, že za vše mohl kopilot Andreas Lubitz.

Sedmadvacetiletý muž trpěl depresemi a kvůli zdravotním komplikacím, právě psychického a neurologického rázu, mu hrozilo, že bude muset se svou prací pilota skončit. V době, kdy odešel hlavní pilot na toaletu, se uzamkl v kabině a letadlo navedl přímo na úpatí hor.

Tragédie vedla ke změně politiky leteckých společností a výraznějším bezpečnostním opatřením. Od té doby například platí přísný zákaz toho, aby v kokpitu byl přítomný jen jeden člověk. Zároveň se rozvířila debata o duševním zdraví pilotů a zpřísnění lékařských prohlídek a posudků.

Eurozóna přežila, zatím…

profimedia-0252784506 Řecko nakonec euro uchránilo a odchod z EU ho také zatím nečeká | zdroj: Profimedia

Po lednových volbách v Řecku a jasném vítězství krajně levicové SYRIZY začal kolotoč jednání a diskusí o tom, zda na několik generací dopředu zadlužená země dostane další půjčku. A to i přesto, že s plněním podmínek těch předchozích si hlavu příliš nedělala.

Po zhruba půl roce se podařilo vyjednat kompromis a Atény se výměnou za další miliardy zavázaly k reformám. Zda je však skutečně budou provádět, je otázkou – zvlášť, když řecký premiér Alexis Tsipras stojí za občany, kteří proti nim protestují.

Krize ale ukázala, jaké nebezpečí může znamenat hrozba odchodu jedné země z eurozóny. Zatím se krizi podařilo urovnat, podobná situace jako nyní v Řecku, ale hrozí i v několika dalších zemích.

Uprchlická krize byla, je a ještě nějakou dobu bude

Jednotlivé organizace se sice na přesném počtu uprchlíků, kteří letos zamířili do Evropy, neshodnou, jedno je ale jisté – bylo jich určitě přes milion. I kvůli tomu, že jen v Německu požádalo o azyl právě něco málo přes milion lidí.

Krize s sebou přináší apokalyptické záběry stovek lidí vylézajících z vratkých člunů, vydávající se na pochod do své země zaslíbené – zejména právě Německa. Obrovské přívaly lidí hledajících v Evropě bezpečí nebo lepší budoucnost vyvolaly paniku, protiislámské nálady a stavby plotů na hranicích.

Nejdál v tom postoupilo Maďarsko, které má tu smůlu, že leží na okraji schengenského prostoru – uprchlíci, kteří tudy do EU vstoupí, by se v případě deportace vrátily právě tam.

Země, které jsou nejčastějšími cíli, nápor přestávají zvládat, volají tak po pomoci od jiných států Evropské unie. Prvním nápadem bylo přerozdělování pomocí kvót, což skončilo debaklem a následným dobrovolným rozebíráním uprchlíků. Nakonec se došlo k tomu, že je potřeba hlavně lépe chránit hranice Schengenu, kvůli čemuž vznikne nová společná hraniční policie.

Írán se vzdá svého jaderného programu

V červenci se konečně podařilo dojít k dohodě mezi světovými mocnostmi a Íránem ohledně jeho jaderného programu. Írán podle ní omezí svou jadernou aktivitu a hlavně v příštích deseti letech sníží o dvě třetiny počet svých centrifug na obohacování uranu.

Výměnou za to se mu dostane zrušení ekonomických sankcí, což zemi pomůže hlavně s vývozem ropy, zrušeno bude i zbrojní embargo.

Dohoda vznikala téměř dva roky, spory kvůli íránskému jadernému programu se ale táhly dvanáct let.

Prezidentské kampaně v USA jedou naplno

profimedia-0256691914 Příští americká prezidentka? | zdroj: Profimedia

To, že se Hillary Clintonová touží stát příští americkou prezidentkou, se vědělo dávno. Postupně ale během roku přicházela oznámení o kandidatuře od více či méně očekávaných osob. Všechny od června zastiňuje realitní magnát Donald Trump, který se překvapivě stále drží na žebříčku republikánských kandidátů.

Do boje o Bílý dům se připojil i další člen klanu Bushů, jeho šance na úspěch je ale minimální. Překvapením je rozhodnutí viceprezidenta Joea Bidena, který měl největší šance, na prezidentský post nekandidovat. Stojí za tím hlavně květnová smrt jeho syna, kvůli níž měl větší starosti než objíždět mítinky.

Rusko vtrhlo do Sýrie a rozhádalo se s Tureckem

O tom, že se v Sýrii pohybuje mnohem vyšší počet ruských vojáků než obvykle, se šuškalo už v srpnu, naplno ale Moskva vstoupila do bojů na konci září, kdy zahájila letecké údery. Do války vstoupila po hlavě, s nálety a bombami rozhodně nešetřila a ani nyní příliš nešetří.

Kritici ze západní koalice upozorňují, že ne vždy letadla bombardují jen pozice radikálů, někdy míří i na opoziční bojovníky. Prezident Vladimir Putin totiž stojí za svým syrským protějškem Bašárem Asadem a na rozdíl od západních velmocí trvá na tom, že bez Asada nelze konflikt ukončit.

Ještě intenzivněji se Rusko do bojů zapojilo v listopadu, kdy se Islámský stát přiznal k zničení ruského dopravního letadla nad Sinají. Vyšší počet náletů ale přinesl i konflikt s Tureckem, které sestřelilo ruský bombardér poté, co krátce přeletěl do jeho vzdušného prostoru. Vztahy obou zemí jsou nyní na bodu mrazu, od ledna začne v Rusku platit rozsáhlé protiturecké embargo.

"Tak trochu" upravené motory

profimedia-0259793813 Už žádné "Das Auto" | zdroj: Profimedia

V polovině září přišla americká Agentura pro ochranu životního prostředí s informací, že u vozů s naftovými motory používal Volkswagen software umožňující při testování skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku.

Automobilka pochybení přiznala s tím, že se problém týká zhruba 800 tisíc aut, postupně se ale číslo vyšplhalo až na 11 milionů vozů po celém světě.

Informace přerostla ve světový skandál, "Dieselgate" přinesla automobilovému koncernu nejen ztrátu dobrého jména, ale hlavně vidinu rekordních pokut. Kromě vedení firmy, která o šmelení věděla, má skandál i další oběti, tou poslední je známý slogan u loga – Volkswagen už nebude "Das Auto", ale jen "Volkswagen".

Konec jedináčků v Číně

Po pětatřiceti letech budou moci mít Číňané dvě děti bez toho, aby si museli žádat o speciální povolení. Nejvyšší vedení Komunistické strany Číny se na konci října rozhodlo, že politika jednoho dítěte je už přežitek. Vedla mimo jiné k velkému počtu potratů a k výrazné převaze mužů v populaci.

K rozhodnutí ale vládu nevedla ani tolik snaha napravit rovnováhu mezi pohlavími, jako spíš strach ze zpomalení ekonomiky. Populace Číny totiž velmi rychle stárne, zatímco počet obyvatel v produktivním věku se rok od roku o pár milionů snižuje.

Sonda New Horizons prolétla kolem Pluta

blue_skies_on_pluto-final-2 Pluto má modře zbarvené nebe | zdroj: NASA

Deset let čekali vědci z NASA na to, až se sonda New Horizons konečně dostane k planetce Pluto. V úterý 14. července 2015 ve 13:49:57 našeho času se kolem něj konečně prohnala. Sice se nemohla zastavit a pokračuje vesele dál vesmírem, ale stihla záhadnou planetku řádně nafotit a snímky poslat zpět na Zem.

Fotografie ukázaly, že je Pluto mnohem rozmanitější, než jsme si dosud mysleli. Na jeho povrchu se nacházejí rudě zbarvené ledové plochy, má krásně modré nebe a New Horizons nezapomněla poslat ani snímky jeho měsíců.

Materiály, které poslala na Zem vůbec prvním kosmické těleso vyslaným člověkem, jež k Plutu dorazilo, budou vědci detailně zkoumat ještě dlouho. Zatím každá další fotografie přináší zajímavé překvapení.

Zdroje:
Vlastní