Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Demonstrace za Bradáčovou? Bude. I když se zdá, že Blažek otáčí

Demonstrace za Bradáčovou? Bude. I když se zdá, že Blažek otáčí
zdroj: Profimedia

Za jmenování Lenky Bradáčové vrchní žalobkyní se bude znovu demonstrovat. Může za to poslední stanovisko ministra spravedlnosti Pavla Blažka k obsazení křesla po Vlastimilu Rampulovi, který byl nucen místo opustit. Demonstraci za jmenování Bradáčové svolala platforma Vraťte nám stát.

O ministerském obratu v poslední chvíli informoval server Týden.cz. Důvodem má být nekompromisní postoj nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. "Pan Zeman řekl, že výběrové řízení ne. My se musíme dohodnout. Na výběrovém řízení jsme se nedohodli. Detaily tedy nemá smysl vůbec řešit," cituje server ministra spravedlnosti. Evidentně ale nejde jen o tlak ze strany ´Blažkova podřízeného´ jak ministr nejvyššího žalobce nazval krátce po svém jmenování. Nelibost dala najevo kromě sněmovní opozice i koaliční TOP 09. O tom, že výběrové řízení z titulu své funkce vypsat může, je ale šéf resortu spravedlnosti skálopevně přesvědčen.

Demonstrace proti Blažkově postupu ve věci jmenování Bradáčové se ale v pondělí v podvečer před budovou ministerstva konat bude.

"Nevím proč by se konat neměla. To, že pan ministr nyní otočil, je totiž jen další důkaz jeho nepředvídatelnosti. A já jsem přesvědčen, že člověk na tomto postu by předvídatelný být měl," uvedl pro ParlamentníListy.cz člen platforrmy Vraťte nám stát, sociolog Ivan Gabal.