Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 7°C Skoro zataženo

Děláte z církví příživníky, spílají lidovci Peake. Katolík Benda: Mlčte

Děláte z církví příživníky, spílají lidovci Peake. Katolík Benda: Mlčte
zdroj: Mediafax

KDU-ČSL se pustila do vicepremiérky Karolíny Peake, potažmo celých Věcí veřejných. Důvod? Nešťastná vyjádření nejmenší vládní strany na adresu vyrovnání s církvemi. Véčka si ale nařčení nenechala líbit. Lidovci si podle Peake "sedí na uších".

Ještě ostřeji se na jejich adresu vyjádřil občanský demokrat Marek Benda. Lidovcům jde prý jen o zviditelnění. Do církevního vyrovnání by prý užraději mluvit neměli. Škod napáchali v tomto ohledu už dost.

O mimovládních a mimoparlamentních lidovcích v poslední době příliš slyšet není. "Velkou" politiku ale rozvířila jejich kritika na adresu postoje Věcí veřejných k majetkovému vyrovnání s církvemi. Véčka prý svými výroky a podmínkami, které si v souvislosti se schválením návrhu na vyrovnání s církvemi, starosty doslova "vydírají".

Církve? Příživníci a prosebníci

"Církve jsou stavěny do role prosebníků a takřka příživníků, na které doplácí celý národ ze státního rozpočtu," uvedla na adresu véčkařských veletočů místopředsedkyně lidovců Klára Liptáková.  Právě církve podle ní každoročně státní rozpočet obohacují. "Znárodněný a dosud zadržovaný majetek církví ročně státu generuje příjem kolem 3,1 mld. Kč. Podle uzavřené dohody bude ale stát ročně přispívat po přechodné období 17 let, aby mohl být zajištěn nejnutnější chod církví, protože i vracení má probíhat postupně. Tyto příspěvky ale budou nižší než výše zmíněný přínos pro stát," tvrdí Liptáková.

Za  obavy z nedostatku financí na církevní vyrovnání, které jsou podle ní liché, explicitně kritizuje vicepremiérku Karolínu Peake (VV).

Celý článek na ParlamentniListy.cz