Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Komentář: Daniel Landa: Kontroverzní umělec nebo jen prohnaný obchodník?

Komentář: Daniel Landa: Kontroverzní umělec nebo jen prohnaný obchodník?
Věří Landa tomu, co dělá, nebo je to jen marketing? | zdroj: Profimedia

V půlce května se na Vyšehradě konala výstava s názvem 'Má vlast', na které se pražský radní pro kulturu Jan Wolf sešel se svým známým, zpěvákem Danielem Landou. A prý se před ním zmínil, že Praha chystá oslavy výročí 700 let od narození římského císaře a českého krále Karla IV. Landa zrovna pracoval na novém albu, kde se mělo objevit pár skladeb o panovnících z rodu Lucemburků. Wolfa napadlo, že zpěvák mohl složit hymnu či znělku, která by slavnosti zahájila. Následovala mediální smršť, po které si to Landa rychle rozmyslel. 

Kvůli tomu, že by zpěvák s kontroverzní minulostí skládal hymnu k uctění tak významného panovníka, sklidil radní Wolf vlnu kritiky, především od ČSSD. Náměstek primátorky Petr Dolínek jeho jednání označil za "skandální a nepochopitelné". Krátce poté Dolínkovi dorazila od Landy SMSka, ve které stálo "Tady Daniel Landa, rád bych s Vámi krátce hovořil. Stejně k tomu dojde, ale rád bych to řešil v míru a klidu. Nepodceňuju Vás, ani Vy mne ale nepodceňujte. D.L."

Dolínek pochopil SMSku jako zastrašování a se zpěvákem se nakonec nesešel. Radní Wolf textovou zprávu později bagatelizoval a uvedl, že zpěvák jen reagoval na Dolínkovu přehnanou kritiku. Na svém facebookovém profilu později Landa napsal, že už nechce, aby píseň Nový Jeruzalém byla hymnou oslav výročí panovníkova narození.

Orlík, husitství a Kryl?

Většině kritiků vadí Landovo působení v kontroverzní kapele Orlík, ale i jeho xenofobní a nacionalistické vystupování v médiích. Do celého sporu "o Karla IV." se také vložili studenti Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, kteří se obávali, že by zpěvák mohl odkaz panovníka zdiskreditovat svým nacionálním výkladem české historie. Studenti patrně naráželi na Landovo turné s názvem Vozová hradba, které mytizovalo husitství.

Na začátku turné Landa pronesl proslov, ve kterém například tvrdil: "A tak jsem se jako čaroděj rozhodl, že se pokusím nalézt bájný klíč od hory Blaník, ve které spí voje rytířů připraveni vyrazit na pomoc, až bude Čechům nejhůř. Vede je jejich legendární král, posvátný princip. A tak jsem hledal symbol našeho vzkříšení, mýtickou smlouvu, která by jako naděje vzhlížela vysoko k nebi, klíč k Blaníku. Tato myšlenka se mi zhmotnila jako veliký kámen, velká kamenná stéla, která bude brzy vztyčena a zaražena do země na posvátném místě."

Landa je také zakladatelem podivného řádu s názvem Ordo Lumen Templi, který dnes funguje jako firma s vlastním majetkem. "Templi je forma, Lumen světlo, vše, co se nedá uchopit. Chtěli bychom templům vracet jejich lumeny. A pomocí firmy chceme nastartovat kapitalismus s lidskou podobou. Budeme dělat výrobky, které jsou ke každodenní potřebě," komentoval to zpěvák. 

Velkou kontroverzi také vzbudil přezpíváním písní Karla Kryla. Landova tvorba stále rozděluje českou veřejnost na ohnivé zastánce a nesmiřitelné odpůrce. Sám zpěvák si také moc nepomohl svým vystoupením na Českém slavíkovi v roce 2013, které s odstupem času hodnotil jako nepovedenou reklamu na koncertní turné s názvem Žito 44.  

Kontroverzní zpěvák nebo dobrý obchodník?

Buď jak buď, Landa je dobrý obchodník, který ví, jak zaujmout a na co nalákat média. Na kontě má už přes 1,2 milionu prodaných desek. Kromě toho udržuje kontakty s vlivnými politiky napříč politickým spektrem, což také rád zmiňuje.

"A jak řekl jeden poslanec, který se nazýval mým kamarádem, je to poslanec ODS. Říká pořád kamarád, kamarád, přitom, co mi kálí v médiích na hlavu, řekl: 'Opustils Ordo Lumen Templi.' Prosím vás, neopustil. Já vám přísahám. Ordo Lumen Templi byla upřímná snaha před x lety, bál jsem se toho, že muslimové začnou proudit do Evropy, že jim nedokážeme něčím živým konkurovat. A tak jsem viděl templáře, fotbalistu, boxery, tenisty, něco přirozeného, co jim… co jim postaví hráz," prohlásil mimo jiné Landa.

Je evidentní, že i politické kontakty mu slouží spíše k získávání kšeftů. Ostatně i radní Wolf se netají tím, že patří k jeho důvěrným přátelům. 

Zdroje:
Vlastní