Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Čunkova kauza prý stála 35 milionů. A je to jen špína, říká senátor

Čunkova kauza prý stála 35 milionů. A je to jen špína, říká senátor
zdroj: Mediafax

JINÝMA OČIMA Kauza o úplatkářství senátora Jiřího Čunka splaskává jako mýdlová bublina. Někteří jeho žalobci mnohokrát chybovali. Jediná svědkyně v případu nemluvila pravdu, ale i tak vyhrála spor na ochranu osobnosti.

Politik podal ve věci odvolání a chce, aby se vše důkladně prošetřilo. Svědomí má, jak říká, naprosto čisté. Přitom vyšetřování, které prý mělo odvést jeho pozornost od důležitého dozoru nad přerozdělováním unijních miliard, stálo údajně kolem pětatřiceti milionů korun.

„Zásadní problém české politiky vidím v tom, že je pro ni nezávislý člověk nebezpečný. Když přijde nový senátor nebo poslanec, zařadí se, mlčí, hlasuje podle stranických šéfů a je rád, že pobírá plat a může čerpat různé výhody. Když jsem přišel do vysoké politiky, přinesl jsem s sebou selský rozum a začal se ptát, což je od vicepremiéra nebezpečné. Nevěděli si rady a tak mě museli odstřelit," říká senátor Jiří Čunek ve vsetínské kanceláři. Policie ho v roce 2007 obvinila z úplatkářství prý jen na základě dvou pochybných indicií. Šlo o svědectví jeho bývalé sekretářky Marcely Urbanové a podle posudku podezřelého znalce.

Zaostřeno na kauzu

Senát parlamentu vydal roku 2007 Jiřího Čunka k trestnímu stíhání kvůli údajnému úplatku ve výši půl milionu korun. Podle policie ho roku 2002 přijal jako vsetínský starosta od firmy H&B Real, jejímž prostřednictvím město prodávalo nájemníkům podnikové byty zkrachovalé Zbrojovky. Nejvyšší státní zastupitelství ale věc těsně před podáním obžaloby odňalo zastupitelství v Přerově a přikázalo ji do Jihlavy, kde okresní zástupce Arif Salichov stíhání zastavil. Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká však rozhodla o pokračování vyšetřování. Čunek pak rezignoval na posty vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj, ale roku 2008 se opět do vlády vrátil. O rok později však zase rezignoval. Kauza už je pravomocně skončena a Čunkovo obvinění definitivně zrušeno.

Celý článek na ParlamentniListy.cz