Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Komentář: Co dělali čeští komunisté na výletě v Donbasu

Komentář: Co dělali čeští komunisté na výletě v Donbasu
Poslanci KSČM Stanislav Mackovík (vlevo) a Zdeněk Ondráček v pořadu Bez kravat vysílaném separatistickou televizí | zdroj: YouTube.com

Čeští politici jsou jako figurky na šachovnici, řekl komunistický poslanec Stanislav Mackovík  v rozhovoru pro Haló noviny. I když mluvil o politicích panáčkujících před Bruselem a Spojenými státy, nepřipouštěl si zřejmě, že i on sám – stejně jako jeho kolega Zdeněk Ondráček – je jednou z šachových figurek.

Mohou v Česku stokrát tvrdit, že lednová návštěva Donbasu byla ryze soukromá záležitost, na místě se ale nijak netajili tím, že jsou poslanci.

Naopak – oba politici v rozhovorech a na tiskových konferencích s místními médii slepě s úsměvem kývají na uvedení jejich cesty jako "parlamentní delegace". 

Nebýt protestu Kyjeva, že oba politici na území spadající stále oficiálně pod Ukrajinu, přijeli nelegálně, o cestě by se možná ani nevědělo. Byli by jen dva čeští chlápci, kteří se jeli zblízka podívat na válku.

Ukrajinská nóta ale dala vládě samozvané Doněcké lidové republiky (DLR) možnost manipulovat s nimi tak, jak potřebovala. A oni na to s ochotou přistoupili. Ostatně svou podporou separatistů se nikdy netajili.

Tak určitě...

Nechali se místními politiky vodit jako cirkusové opičky po městě a napříč médii, aby pomohli vyvolat dojem, že má samozvaná republika legitimní podporu českých poslanců.

Otázky novinářů nebyly vzhledem k tomu, že o soukromé návštěvě vědělo místní vedení předem, nijak překvapivé. Připomínají spíše typický pozápasový rozhovor, kdy sportovec na záplavu slov jen zdánlivě připomínajících otázku zvládne odpovědět jen "tak určitě".

Mackovík a Ondráček tak v tu chvíli působili jako dvě figurky, které si neví rady s nečekanou pozornosti a nechtějí zklamat své publikum.

Jaká se asi dá očekávat odpověď na otázku typu: Jak byste popsal činy ukrajinské armády vůči národu Donbasu? nebo Viděl jste tu snad někde ruské vojáky?

Odpovědi pak samozřejmě patřičně reflektovala i ruská média, a ne málo. "Během rešerše zdrojů Google nalezl zhruba 200 odkazů se zadáním 'Ondráček' psaným v ruštině," uvádí think-tank Evropské hodnoty s tím, že vyhledávání bylo omezeno začátkem února a nejvýše měsíc nazpět.

Na druhou stranu poslanci, respektive hlavně Mackovík, protože Ondráček se celou návštěvou i dobou po příjezdu promlčel, si za svými názory a za svou pravdou, o níž se přesvědčili, stojí i po svém návratu.

Byť očekávali trochu větší publicitu, než jen rozhovor pro Haló noviny. Už ale v některých oblastech volí trošku mírnější slova… "Je to cenzura mlčením," prohlásil několikrát Mackovík.

Kamarádský pokec s "ministrem"

Pokud pomineme tiskové konference a pózování s donbaskou vlajkou, jejich naprosto jednoduchou manipulovatelnost ukazuje třeba diskusní pořad separatistického kanálu Oplot TV s názvem Bez kravat.

zdroj: YouTube.com

Pořad, v němž je kromě nich hostem i ministr zahraničí DLR Alexander Kofman, působí jako přátelská schůzka nad sklenicí vína. Nahrává tomu i vzájemné tykání. 

Až na to, že hned na úvod ministr dvojici uvede slovy: "Nepřijeli jako běžní občané, ale jako poslanci Parlamentu České republiky, aby uviděli a předali svým kolegům a spoluobčanům zprávu o tom, jaká je tady realita." Reakce českých politiků? Žádné vyvracení a slova o soukromé cestě, jen pokynutí na pozdrav.

Samozřejmě se na úvod řeší otázka ukrajinské nóty, ale Kofman ji hned zlehčil tím, že podobné zprávy mu chodí vždy, když přijede zahraniční delegace. "Víte, já je ve skutečnosti sbírám. Proto nás to nijak netrápí," prohlásil ministr.

Víme, že nejsme na Ukrajině

Když diváky ujistí, že je "parlamentní delegace" na jejich straně, začnou s moderátorem Rašitem Romanovem rozverně vtipkovat o tom, že Ukrajina už de facto neexistuje. "Ví to celý svět, kromě samotné Ukrajiny. (…) Ten stát se jen tváří, že existuje," řekl Kofman se smíchem.

Mohl si to před hosty dovolit, protože pár chvil předtím se nechali moderátorem pošťouchnout k popření legitimity Ukrajiny, když jim položil dotaz, zda si uvědomují, že dorazili do jiné země, ne na Ukrajinu. "Ano, uvědomujeme si to," odpověděl bez zaváhání Mackovík.

Ministr vystupuje jako člověk, který má o situaci v Česku přehled a chvílemi se ujímá role moderátora, případně rovnou odpovídá za poslaneckou dvojici. To když místo ní na otázku, zda Češi nelitovali vstupu do Evropské unie, hned reaguje slovy: "Myslím, že ve skutečnosti toho litovali, a ne jednou!"

Zeman pravidelně hájí Putina...

Podobným stylem s očekáváním jasné vyhovující odpovědí pokládá moderátor otázku, zda náhodou Česko necítí vinu za to, že se Evropa vměšuje do dění na východě Ukrajiny.

Poslanci měli ale v tuhle chvíli štěstí – zachránilo je jméno prezidenta Miloše Zemana. "Český prezident pravidelně hájí Vladimira Putina…" připomněl ministr moderátorovi. Ten si hned vzpomněl: "No vida, hezky! Zeman je unikátní příklad a jiný takový neexistuje."

A můžu zůstat déle?

Pomyslnou třešinkou na závěr divadelní estrády mapující dovolenou politiků položil jinak mlčící a obdivně vyhlížející Ondráček. To když s lehkým ruměncem na tváři až téměř zamilovaně špitnul, zda může přijet nejen na oslavy 9. května, na něž byli pánové pozvaní: "A můžu zůstat až do 11. května, kdy bude Den republiky?" Tedy den vzniku samozvané Doněcké lidové republiky.

Láska hory i politické hranice přenáší a své reprezentanty ve sněmovně si lidé volili s vědomím jejich názorů, nicméně ne vše, co si sami doma říkají, patří na veřejnost pod hlavičkou "oficiální".

Je fajn, když volič zná názory svého politika, ten by je ale měl umět oddělit tak, aby nevznikly pochybnosti o tom, zda jsou jen jeho, nebo jde o oficiální postoj. 

Zdroje:
Vlastní