Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Nejsledovanější horor o Berušce a brouku Pytlíkovi: Clintonová vs. Trump

Nejsledovanější horor o Berušce a brouku Pytlíkovi: Clintonová vs. Trump
Komu dá svůj hlas tato mladá dáma, je jasné | zdroj: Profimedia

Hillary Clintonová má našlápnuto do Bílého domu. V první ze tří debat si poradila s Donaldem Trumpem.

Víte, jak lze poznat vítěze debaty mezi kandidáty na amerického prezidenta Hillary Clintonovou a Donaldem Trumpem? Pusťte si záznam jejich duelu, jehož dějištěm byla v úterý nad ránem SELČ aula Hofstraovy univerzity, ale vypněte zvuk. Jistě, neslyšíte argumenty. Jenže v tom je výhoda, můžete se lépe soustředit na výraz tváře. Z něj rozeznáte vítěze od poraženého spolehlivěji.

V televizní debatě kandidátů zpravidla rozhoduje vizuální dojem. Je to divadelní představení, devadesátiminutová hra na prezidenta. Analytici rozeberou každou větu, každé slovo. V očích voličů však nezvítězí ten, který argumentuje přesněji, ale ten, kdo přesvědčivěji hraje roli, kdo se víc líbí. Se skutečným prezidentstvím duely prezidentských kandidátů moc společného nemají. Přesto mohou rozhodovat volby.

Kdo tedy debatu prezidentských kandidátů vyhrál tentokrát? Pokud si stáhnete zvuk, zjistíte, že Hillary působila klidnějším dojmem, zato Donald se několikrát dostal do úzkých, viditelně znervózněl. Clintonová se často usmívala, zato Trumpovi do smíchu nebylo.

Tento dojem potvrzují také bleskové průzkumy, ze kterých vychází lépe Clintonová. V sondě CNN vyhrála v poměru 62 ku 27. Zvítězila také v sondách dalších liberálních médií. V průzkumech těch, které se řadí ke konzervativním, ji sice Trump poráží, ale jen těsným rozdílem.

Hillařin úspěch potvrzuje reakce predikčních trhů, na kterých investoři obchodují s výsledky předpokládaných událostí, v tomto případě amerických voleb. U kanceláře PredictIt se akcie Clintonové bezprostředně po debatě prodávaly za 69 centů (posílily o šest centů), Trumpovy za 31 centů (o sedm centů oslabily).

Beruška a Pytlík

Pokud bychom první debatu Hillary a Donalda zasadili do známého prostředí – třeba do příběhů Ferdy Mravence, padla by Hillary role domýšlivé Berušky. Také v dnešní debatě dávala najevo, že si prezidentství zaslouží nejvíc ze všech. Je přece nejkvalifikovanější a nejzkušenější!

Byla v politice skoro vším (tedy kromě prezidentky) – manželkou guvernéra, senátorkou, ministryní zahraničí a první dámou, která prezidentovi do všeho mluvila. Taky si nejvíc vytrpěla – s Ferdou (Billem) Mravencem.

Pravda, občas se jí podlomí kolena, zato má tvrdé krovky. Trumpovy výpady během debaty se od nich odrážely. Dávala Američanům najevo, že realitního magnáta nemají brát vážně. "Donalde, já vím, ty žiješ ve vlastní realitě," povzdechla a k publiku posměšně dodala: "Jen ho dobře poslouchejte."

Donaldovi by nepochybně sedla role brouka Pytlíka – červotoče, který neustále do něčeho strká nos a nikoho nenechá na pokoji. Především ale všechno zná, se vším si ví rady. Mimo jiné s tím, jak ochránit americké mraveniště před rezatými mravenci z Mexika.

Jeho nepřátelé se mu vysmívají, že se nevyzná v politice. Copak ale může být těžší řídit Ameriku než hotel? Až tenhle brouk přijde do Bílého domu, na co sáhne, ve zlato se promění. Teroristy zadupe pod zem, vytvoří dobře placená pracovní místa, obnoví spravedlnost – a to vše hned poté, co složí prezidentský slib.

"Budu nejlepší prezident, kterého bůh stvořil," slíbil na začátku kampaně a včera se snažil vysvětlit, proč: "Potřebujeme přece někoho, kdo rozumí penězům (tedy mě)." A nato slíbil: "Vytvořím tolik pracovních míst, kolik jste jich neviděli od prezidenta Ronalda Reagana."

Daně a e-maily

Jak to Donald dokáže? Tím, že sníží korporátní daň (z 35 na 15 procent), což podle něj postačí, aby se americké firmy vrátily z Číny nebo Mexika domů. Hillary chce Američanům zajistit dobrou práci jinak – investicemi do jejich vzdělání a tím, že zvýší minimální mzdu.

Trump v debatě připomínal, že "mojí největší předností je temperament, já umím vítězit". Překvapivě snadno se ale dostal do defenzívy, když mu moderátor položil prostou otázku, kterou mohl očekávat: "Proč jste dosud nezveřejnil své daňové přiznání? Není to nefér vůči voličům?"

Proč tedy voliči nevědí, jaké kandidát na prezidenta platí daně a komu a kolik dluží? "Provádím audit," kroutil se Trump a slíbil, že Američanům přiznání ukáže. Kdy? "Předložím ho ve chvíli, kdy Hillary zveřejní všechny své e-maily (které si dávala jako ministryně zahraničí posílat na soukromý účet)," opáčil.

Clintonová se za e-maily omluvila, přiznala, že udělala chybu – a tečka. Trumpovy daně se jí však podařilo několikrát dostat zpět do debaty. "Utrácíme peníze v cizině a doma nemáme na pořádnou infrastrukturu. Stáváme se zemí třetího světa," láteřil Donald. A Hillary kontrovala: "To je nejspíš proto, že už mnoho let neplatíš federální daně." Trump jízlivě odsekl: "Vy (vláda) byste je beztak rozházeli."

Trump, jak jinak, připomínal, že Clintonová byla v politickém establishmentu a je tedy odpovědná za neúspěchy americké politiky a také za vzestup Islámského státu. "Typický politik, spousta řečí a nic nefunguje," pravil a ukazovákem mířil na Hillary, která mu předhazovala jeho sexistické a rasistické výroky.

Nahlíženo z Česka, stojí za zmínku, že Trump zdůraznil svůj tvrdý přístup ke spojencům – za americký obranný štít budou muset zaplatit. Clintonová je ujistila, že za jejího prezidentství, se na Ameriku mohou spolehnout za všech okolností.

Nejsledovanější horor

"Poprvé se bude tolik lidí dívat v hlavním vysílacím čase na horor, a ne Super Bowl (finále ligy amerického fotbalu)," předpověděl bavič Conan O'Brien o víkendu ve své noční talk show v kabelové televizi TBS. Pochopitelně se zjevnou narážkou na debatu kandidátů.

Trefil se. Souboj téhle dvojice přitáhl k televizní obrazovce každého třetího Američana. Stanice BBC odhaduje, že na debatu se dívalo víc než 100 milionů diváků, což je nejvyšší sledovanost v dějinách volebních kampaní. (Letošní Super Bowl vidělo 114 milionů televizních diváků, debatu republikána Ronalda Reagana s demokratem Jimmym Carterem 81 milionů).

Pro Hillary byla debata vzpruhou, její kampaň v posledních týdnech ztrácela dech a Donald ji v průzkumech stahoval. Kandidátka demokratů však není za vodou. Čekají ji další dvě debaty s Trumpem a do voleb zbývá dlouhých šest týdnů.

Donald to určitě nezabalí. "Nevzdávám se, mám výdrž," opakuje na mítincích. A tohle mu můžete věřit.

Zdroje:
Vlastní