Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

Články autora

Zdeněk Gazur

Magazín

Muž, který zachraňuje hudbu ve světě neomezeného konzumu

Zdeněk Gazur 5. 1. 2017
Hudba se v digitálním světě stala spotřebním zbožím. Konzumujeme ji takřka bez rozmyslu a zcela neomezeně. Dokážeme si ji ale ještě vůbec vychutnat? Pokud byste si to chtěli ověřit, můžete se vydat do jednoho zapadlého jihokorejského baru, kam se podíval náš dopisovatel Zdeněk Gazur. 
Magazín

Kdo si počká, ten se dočká? Proč se Izrael nehrne do řešení konfliktu s Palestinci

Zdeněk Gazur 9. 3. 2016
V izraelsko-palestinském konfliktu už dlouho nenastal výraznější posun. Do značné míry je za tím přesvědčení Izraele, že než dělat ukvapená rozhodnutí nebo přicházet se "zaručenými" řešeními, je lepší prostě počkat na vhodnou příležitost. Třeba i roky. Taková je současná strategie malé země na Blízkém východě.
Magazín

Demokratizace vesmíru: Nové kosmické závody bez pravidel

Zdeněk Gazur 1. 2. 2016
Vesmírné výpravy byly až donedávna v režii jednotlivých států či misí s mezinárodní účastí. Možnosti se ale začínají otevírat i pro zájemce ze soukromého sektoru. Třeba takový satelit bude moci na oběžnou dráhu Země vyslat prakticky každý, kdo na něj bude mít peníze. Vesmírné právo na tento nový trend nepamatuje. To by však z hlediska bezpečnosti mohlo do budoucna znamenat větší než malé množství potíží. 
Magazín

Zachovejte paniku! Proč je strach dobrý pomocník, ale špatný rádce

Zdeněk Gazur 20. 11. 2014
Epidemie eboly a útok ve žďárské škole. Co mají společného? Strach z neznámého, ať už hysterický, často a vděčně prezentovaný médii, nebo ten méně patrný, plíživý. Přichází ve chvíli, kdy se rozum odporoučí pryč a naši mysl ovládne panika. Faktor strachu dokáže zásadně ovlivnit naše uvažování a názory. Je však i prostředkem, díky němuž lze získávat politické body.
Magazín

Gurmánský zázrak jménem sabich aneb Jak chutná Izrael

Zdeněk Gazur 20. 10. 2014
Když se řekne Izrael, člověku vytane na mysl hlavně vleklý konflikt mezi Izraelci a Palestinci, všudypřítomné napětí a vzduchem létající rakety. Jenže už se trochu zapomíná na to, že je to i země plná vynikajícího jídla, skvělého pití a pro Evropana exotických vůní, které si zapamatuje na celý život.