Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

Články autora

Radek Chlup

Magazín

Turisté chtějí zažít neznámo: Stane se z Antarktidy druhý Mount Everest?

Radek Chlup 31. 1. 2024
Antarktida je odlehlá pustina pokrytá ledem. Právě pro její vzdálenost od civilizace a neposkrvěnost lidskou činností však raketově roste její popularita u turistů z celého světa. Loňský rok přitom ukázal, že příliš pozornosti škodí.
Magazín

Syndrom vyhoření není totéž co únava, nestačí ho zaspat

Radek Chlup 30. 1. 2024
Žijeme v době pandemie vyhoření. Manažeři kladou na zaměstnance často až neúnosné nároky a nedokážou jejich snahu plně ocenit. Zázraky ale často čekáme i od sebe samých. Naše pracovní doba přitom často končí, až když pustíme z ruky mobil.
Cestování

Zima na cestách: Sever se teď stává přírodním divadlem plným zázraků

Radek Chlup 26. 1. 2024
V zimních měsících mnozí dávají přednost teplu svých domovů nebo se vydávají za teplem do exotických destinací. Přesto i zima nabízí pro turisty nekonečné možnosti. Stačí se dobře obléknout a následovat tanec polárních září.
Magazín

Počet palestinských novinářů v izraelských věznicích loni výrazně vzrostl

Radek Chlup 24. 1. 2024
Izrael se dostal mezi státy s největším počtem uvězněných novinářů. Za mřížemi jich má stejně jako Írán a není jasné, proč je zadržel. Pokud si chce ale zachovat svou demokratickou tvář, bude to muset vysvětlit.
Magazín

Nejzelenějším městem Evropy se stala španělská Valencie. V čem spočívá její tajemství?

Radek Chlup 23. 1. 2024
Malebné španělské město Valencie obdrželo začátkem ledna titul nejzelenějšího evropského města udělovaný Evropskou komisí. Tajemství jeho úspěchu spočívá v komunitním způsobu života.
Cestování

Turisté vyhladovělí pandemií vzali oblíbené destinace útokem. Kde hrozí tzv. overturismus?

Radek Chlup 22. 1. 2024
Loni se s turisty po celém světě doslova roztrhl pytel. Nejoblíbenější destinace v Itálii, Francii, Řecku i ve Spojených státech se ocitly pod takovým náporem, že musely úřady zasáhnout, aby dostaly nekonečné davy pod kontrolu. Kde byla situace nejhorší?
Magazín

Umělá inteligence asistenty v práci nenahradí, šéfové firem dávají přednost lidem

Radek Chlup 19. 1. 2024
Ve stínu lídrů korporátních gigantů či slavných herců stojí další klíčoví lidé, asistenti, kteří se starají o všechny jejich potřeby. Mnoho lidí na těchto pozicích ale s obavami sleduje bleskový vývoj umělé inteligence (AI). O práci se však bát nemusejí.
Magazín

Úbytek světla v zimě dopadá na naši psychiku, dobrou náladu si však udržet lze

Radek Chlup 16. 1. 2024
Dny se už sice prodlužují, ale zima ještě zdaleka neskončila. Právě měsíce leden a únor jsou pro mnoho citlivějších jedinců nejnáročnějším obdobím v roce. Myšlenky se zatemňují a energie z těla uniká jako pára z hrnce.