Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Článek, který určil postoj TV Prima k uprchlíkům: 'Nejstrašnější zbraní proti nám jsou lidská práva'

Článek, který určil postoj TV Prima k uprchlíkům: 'Nejstrašnější zbraní proti nám jsou lidská práva'
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Vedení televize Prima se při rozhodnutí o tom, jakým způsobem má zpravodajství vysílat o uprchlících, zaštiťovala novinovým komentářem historika Vlastimila Vondrušky. Co v něm stojí? 

Na nahrávce z porady o tom, jak do budoucna téma uprchlické krize pojímat, kterou HlídacíPes.org, zveřejnil, se k článku odkazuje jak šéfredaktorka zpravodajství Jitka Obzinová, tak zástupce majitele, místopředseda představenstva FTV Prima Holding Luboš Jetmar.

Četli jste to všichni?

Text Vlastimila Vondrušky s titulkem "Prohráli jsme a poneseme následky" vyšel na konci srpna 2015 na názorových stránkách Mladé fronty Dnes. Článek dostali okopírovaný všichni redaktoři, krajánkům je Jitka Obzinová zaslala e-mailem.

"Dala jsem vám přečíst článek, pod který bych se mohla podepsat. Četli ho všichni? Vědí všichni, o co jde? Myslím si, že je to postoj vedení této televize. Vidím to stejně a já chci, abychom se postavili k té uprchlické krizi tímto způsobem," řekla na poradě šéfredaktorka Obzinová.

"My jsme se s Jitkou domluvili na tom, že vám dá přečíst ten článek. Podle mého názoru je skvěle napsaný a jednoznačně to tam popisuje to, že tohle může být začátek konce. My si to možná dneska neuvědomujeme úplně do důsledků. Ale já si uvědomuji, nebo my si uvědomujeme jednu věc. Že pracujete ve zpravodajství televize, která je poměrně silné vlivové médium a ovlivňujeme většinový názor v této zemi," navázal místopředseda představenstva FTV Prima Holding Luboš Jetmar.

Podle oficiální reakce televize Prima byl zástupce vedení firmy na poradu redakce “pozvaný ředitelkou zpravodajství Jitkou Obzinovou pouze jako člověk s osobní zkušeností z několikaletého života v arabském světě”.

Co v názorovém textu Vlastimila Vondrušky stojí? Autor popisuje to, že „už minimálně tisíc let bojuje křesťanská Evropa s islámským Předním východem“ a nyní válku prohráváme.

Konec starověkého Říma

"A to dokonce způsobem naprosto fatálním a poneseme za to následky. Islamisté totiž proti nám použili naše vlastní zbraně. (…) Tou strašnou zbraní jsou 'lidská práva'," píše Vondruška a nabízí i historickou paralelu s římskou říší: "Římané ve starověku postavili proti Germánům Limes Romanus a po několik generací odráželi nájezdy germánských válečníků. Leč potom Germáni změnili taktiku."

Za Limes se dostávali už ne jako útočníci, ale jako lidé, kteří chtějí na římském území žít. Římané se zpočátku bránili, jenže copak můžete pobíjet germánské rodiny s dětmi, pokud přicházejí v míru?

Exodus na římské území pokračoval, protože tam se žilo lépe než na území ovládaném barbary. Nakonec se Římané vzdali tomu náporu lidí a Limes opustili. To byl konec starověkého Říma.

Přesně totéž nám podle Vondrušky uchystali stoupenci islámu: "Opustili jsme svůj Limes, otevřeli jsme hranice Evropy, přestali jsme dělat to, co dělá každý fungující stát, a to je ochrana integrity a suverenity země a jejích občanů."

Jsem také humanista, ale…

"Jistě, lze hovořit o lidské solidaritě, o humanismu a já nevím o čem všem, ale cesta do pekla je vždycky dlážděná dobrými úmysly," konstatuje autor článku, jímž se pro návod, jak by o uprchlické krizi měly referovat zprávy, inspirovalo vedení televize Prima.

Zákon o provozování rozhlasového a televizního vysílání, jímž se musí řídit i soukromé stanice, přitom doslovně vyžaduje, že zpravodajství má být objektivní a vyvážené a “názory nebo hodnotící komentáře musí být odděleny od informací zpravodajského charakteru.”

"Běženci jsou samozřejmě obyčejní pěšáci, kteří za nic nemohou a kteří rozhodně tím vším trpí, jenže boj o moc si nehraje na spravedlnost a milosrdenství. A pravda je, že jsme to byli my, kdo tohle celé rozpoutal," napsal Vlastimil Vondruška.

I s odkazem na jeho text pak místopředseda představenstva FTV Prima Luboš Jetmar redaktorům řekl, že i když se sám cítí být humanistou, je třeba vidět, že uprchlíci "v momentě, kdy tady budou a bude jich tady hodně, budou mít tendenci prosazovat svojí pravdu, svoje vidění světa, svoje náboženství, svoje pravidla".

"Dostanete samozřejmě všichni prostor k tomu něco říct, ale byl bych velmi rád, kdybychom jako televize si na to udělali názor a potom ten názor respektovali," uzavřel svůj proslov k redakci zpravodajství FTV Prima Jetmar.

Robert Břešťan pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Zdroje: