Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Číslům ODS příliš nevěřím, kritizuje ekonomické plány Kalousek

Číslům ODS příliš nevěřím, kritizuje ekonomické plány Kalousek
zdroj: Mediafax

ODS slibuje snížit státní schodek o 100 miliard korun a to do roku 2017. Většina jejích plánů je však dost nekonkrétní a političtí protivníci si kvůli tomu berou stranu na paškál.

V příštích dvou letech snížení deficitu o 53 miliard, do roku 2017 rovnou o sto. Smělé plány ODS na oddlužování země, ovšem značně nekonkrétní povahy, míní místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

„V našem řešení pro veřejné finance nenajdete žádné konkrétní rozhodnutí, který ze státních výdajů se má škrtnout. Taková rozhodnutí musejí dělat jednotliví ministři a vedoucí dalších úřadů," vysvětlil v Hospodářských novinách „nekonkrétnost" programu ODS Martin Kocourek, kandidát strany na post ministra financí.

Mezi hlavní kroky občanské demokracie vedoucí ke zlepšení hospodářského stavu země patří úspory v sociální oblasti, šetření v investičních výdajích státu či zrušení ministerstev. Snižování schodku by měl napomoci také ekonomický růst.

Zvyšování důchodů

„To, co ODS zveřejnila, je pro mě zklamáním. To, co navrhují, nijak nemění, ale spíše zhoršuje stávající strukturu státního rozpočtu. Proto jejich číslům příliš nevěřím," kritizuje program Kalousek. Proti údajným úsporám mluví i včerejší slib ODS, který dala českým penzistům. V případě volebního vítězství pravice bude navyšovat důchody tak rychle, jako tomu bylo doposud.

                                                                                                                              www.parlamentnilisty.cz