Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Církev se neumí o majetek starat a chce další. Naštve tím lidi, říká kněz

Církev se neumí o majetek starat a chce další. Naštve tím lidi, říká kněz
zdroj: Mediafax

Majetek za téměř 60 miliard korun, který má být navrácen církvím, především té katolické, rozbouřil vody mezi občany České republiky. Nejen nevěřící, či “nepraktikující“ katolíci, ale dokonce i ti, kteří do kostelů chodí, nebo dokonce někteří kněží se bojí toho, co to přinese. Jeden z kněží pocházející z jihočesko-středočeského pomezí tvrdí, že restituce naštvou věřící a může to znamenat velký odliv lidé od církve.

I když arcibiskup a nový kardinál Dominik Duka říká, že půjde hlavně o majetek v podobě lesů a polí, už teď je jasné, že v tom budou i peníze, či různé objekty. Mnoho lidí se podivuje, k čemu ale církvi bude majetek, když se o ten stávající neumí postarat.

Kdo se o to bude starat?

“Trochu mne děsí to, kdo se o to bude starat. Už teď nám padají kostely, kapličky i fary na hlavu. Biskupství jen tady na jihu Čech prodává množství starých, nevyužívaných far, které ale nikdo moc nechce, protože jsou ve špatném stavu a jsou drahé. My nemáme peníze na nic, a bude další “nepotřebný“ majetek,“ obývá se duchovní středních let, který z pochopitelných důvodů, v obavě o problémy ze strany svých “šéfů“ nechce prozradit svou identitu.

Možností, že církev pak znovunabytý majetek prodá a z peněz opraví kostely, fary a kapličky, bude prý minimální.

“Kdo si toto myslí, není naivní, je hloupý. Můj kamarád pracuje v realitním trhu už řadu let a dobře vím, jak to s nemovitostmi vypadá. Kdo si koupí třeba kus lesa, rozpadlou faru, nebo nějaký starý dům? Nemovitostí je všude tolik, že to až hezké není, takže možnost, že bychom z prodeje restituovaných objektů, polností či lesů získali stovky milionů, je nereálná,“ říká pro ParlamentníListy.cz mladý páter.

Více čtěte na ParlamentníListy.cz