Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Chudoba rozděluje Česko. Vláda se dozví, jak se žije mimo Prahu

Chudoba rozděluje Česko. Vláda se dozví, jak se žije mimo Prahu
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

O prohlubující se propasti mezi chudými a bohatými se už mluví delší čas, a to nejen v Česku. Situace je obdobná po celém světě. V těchto dnech se však potvrdilo, že o hloubce této propasti rozhoduje také region, ve kterém osoba žije. Regionální rozdíly v koupěschopnosti obyvatelstva se zvyšují, a tak asi málokoho překvapí, že nejvyšší kupní síla je v Praze a nejnižší na Bruntálsku.

A tak zatímco obyvatel Prahy má průměrný příjem 223 tisíc korun ročně, obyvatel okresu Bruntál má v průměru zhruba jen 144 tisíc korun. Vyplynulo to z průzkumu společnosti Incoma GfK, podle kterého Česko z pohledu kupní síly zaostává za evropským průměrem.

"V porovnání s výsledky studie z roku 2010 můžeme sledovat mírné zvyšování regionálních rozdílů v úrovni kupní síly. Praha posílila svůj náskok, na druhou stranu hospodářsky slabší regiony navýšily svůj propad proti průměrným hodnotám," řekl Jiří Najman ze společnosti Incoma GfK. Dodal, že daní za nadstandardní příjmy jsou ale nesporně vyšší životní náklady v bohatších regionech.

Trend potvrzují i aktuální výsledky ministerstva pro místní rozvoj. Podle nejnovější zprávy ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského (VV) o plnění Strategie regionálního rozvoje ČR se v naší zemi od roku 2008 čím dál víc rozevírají nůžky mezi životní úrovní obyvatel jednotlivých krajů a prohlubují se také rozdíly v ekonomické výkonnosti regionů. Právě tuto informaci ve středu dostane na stůl vláda.

Celý článek naleznete na ParlamentniListy.cz.