Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Komentář: Chudá firma roztočí ruské kolo na Smíchově. Ve stínu pražských kmotrů

Komentář: Chudá firma roztočí ruské kolo na Smíchově. Ve stínu pražských kmotrů
Vizualizace vyhlídkového kola na Smíchově | zdroj: Praha 5

Co mají společného Londýn, Vídeň a Smíchov? Na záludnou otázku bude brzy snadná odpověď. Radnice Prahy 5 podpořila výstavbu vyhlídkového kola. "Prague Wheel" by se mělo do tří let tyčit šedesát metrů nad Vltavou a stát se novým turistickým lákadlem hlavního města. Jenže víc než ruské kolo připomíná projekt spíš ruskou ruletu, kde bubínkem točí nechvalně proslulé lobbistické figurky a hlaveň míří na radniční rozpočet.

Pamatujete si betonové květináče? Ošklivé šedé vany měly proměnit nudu smíchovských ulic v zelenou džungli. Radnice Prahy 5 neváhala vysázet za 245 květináčů 21 milionů korun. Ale betonová koryta žádnou zelení nepřetékají a zapadla do pouliční šedi natolik, že radnice dodnes neví, jak s nimi dál naložit.

Radní ale svůj estetický boj nevzdávají. Nově tak odsouhlasili ambiciozní projekt vyhlídkového kola, takže prázdná koryta si bude možné kromě jiného prohlédnout z kabiny desítky metrů vysoko.

Investoři z paneláku

Šťastlivcem, který dostal důvěru radnice, se stala společnost Timbury Capital. V paneláku v Kobylisích, kde firma oficiálně sídlí, mohlo bouchat šampaňské. Získat mnohamilionovou zakázku na megalomanský projekt, který se výrazně vepíše do tváře hlavního města, se v případě této firmy rovná skoro zázraku. Vždyť vznikla teprve v dubnu a hned získala zakázku snů. Možná jí k vítězství pomohlo, že byla jediným zájemcem, možná byl její úspěch více méně zajištěn.

Společnost bez jakékoli dosavadní činnosti a referencí vlastní jediný člověk. Jiří Havrda firmu koupil od Companies.cz, společnosti sídlící na stejné adrese v Kobylisích a specializující se na zakládání firem na zelené louce.

Jistě, se svým základním kapitálem ve výši 12 tisíc korun by firma horko těžko pořídila horské kolo, natož ručila za výstavbu kolosu za 200 milionů korun. Ale žádné strachy. Firemní novic může využít vazeb na zkušenější kádry, které v Praze stavěly a utrácely daleko větší sumy.

Havrda se totiž už dlouho pohybuje ve společnosti zkušených podnikatelských šíbrů. Od roku 2004 spoluvlastnil firmu Kamínka spolu s Jiřím Perglem, který víc než dobře zná právníky MBS Legal a lidi spjaté s Ivo Rittigem.

Poslední dva roky je navíc členem správní rady společnosti Chemprah, kterou z 99 procent vlastní pražský právník Filip Chytrý. Jeho jméno figuruje v souvislosti s Kardio-port, která je vyšetřována kvůli předraženým zakázkám pro nemocnici IKEM a bývá dávána do souvislosti s dnes odsouzeným podnikatelem Romanem Janouškem.

Radniční filantropie nezná hranic

Lidé v pozadí neznámé firmičky, které přistál do klína obří projekt, nebudí příliš dobrý dojem. Tím spíš, že radnice souhlasila s nájmem 56 500 korun měsíčně za pozemek na Hořejším náměstí. Vyhlídkové kolo s maximální kapacitou 1680 lidí za hodinu a plánovaným šestnáctihodinovým provozem přitom bude denně vydělávat na vstupném milionové částky. Pronájem je navíc plánován na dlouhých deset s možností ho na konci roku 2026 prodloužit o další desetiletí.

Radnici Prahy 5 nemusí trápit, že by firma se základním kapitálem, který nedosahuje ani poloviny průměrného měsíčního platu, nezvládla kolo postavit. Nezvládne. Na stavbu chce najmout zkušenou nizozemskou společnost Dutch Wheels. Timsbury Capital je jen investičním projektem, který peníze nemá, ale umí je získat z radniční kasy i z kapes turistů.

Radnice se navíc nebojí utrácet. Vždyť kvůli kolu padnou za oběť dvě sportoviště, která byla zrovna nedávno revitalizována za více než šest milionů korun. V případě provozu pouťové atrakce bude tratit mnohem víc. I když se kolu obvykle říká ruské, můžeme se něj brzy dívat se spokojeným pocitem, že je na něm něco skutečně ryze českého.

Zdroje:
Vlastní