Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Chcete si koupit v aukci sošku Oskara? Připravte se na právní bitvu s Akademií

Chcete si koupit v aukci sošku Oskara? Připravte se na právní bitvu s Akademií
Ilustrační foto | zdroj: Isifa.com

Mít doma alespoň jednu sošku Oskara je přáním snad každého filmového tvůrce, herce nebo herečky. A ti, kterým už tento zlatý naháč stojí doma na krbové římse, ji zpravidla střeží jako oko v hlavě. Zpravidla. Když se pak rodina zesnulého držitele Oscara rozhodne prodat slavnou sošku, právní melu, kterou rozpoutá Akademie filmových umění a věd, si neumíte představit. 

Své o tom ví příbuzní Johna Wrighta, držitele Oskara z roku 1942 v kategorii Výprava za film Moje dívka Sally (My Gal Sal) s Ritou Hayworthovou v hlavní roli. Šlo o jedinou cenu Akademie, kterou zmíněný film získal. John Wright v roce 1985 zemřel a sošku zdědili jeho příbuzní.

Wrightova rodina pak počátkem července Oskara prodala přes aukční dům Briarbrook Auction Services za 80 tisíc dolarů (přes 1,6 milionu korun) soukromému sběrateli. Akademie takřka vzápětí podala na aukční dům žalobu a požaduje vrácení sošky. Podle jejích pravidel nesmí být totiž žádný z udělených Oskarů prodán, aniž by předtím nebyl nabídnut samotné Akademii ke koupi za symbolický jeden dolar.

Společnost Briarbrook Auction Services se však brání, že zmíněné pravidlo bylo přijato až v roce 1951 a na Oskara uděleného v roce 1942 se tedy nevztahuje. Spor bude nyní projednávat vrchní soud v Los Angeles.

Ačkoliv se může zdát neuvěřitelné, že se někdo pokusí prodat tak vzácné rodinné dědictví, jako je Oskar, případ Johna Wrighta není zdaleka ojedinělý. Podle časopisu Forbes bylo nabídnuto k veřejnému prodeji už více než 150 zlatých sošek, v drtivé většině případů však Akademie prodej zastavila nebo cenu sama odkoupila.

Zdroje:
news.com.au