Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Chcete koupit nějakou prastarou památku? Islámský stát přijímá objednávky

Chcete koupit nějakou prastarou památku? Islámský stát přijímá objednávky
Džihádisté se ničením památek rádi chlubí na internetu | zdroj: Profimedia

Pokud vás popadnou sběratelské choutky a nechybí vám peníze, víte, jak byste mohli přijít ke starožitnostem třeba z takové…prastaré syrské Palmýry, kterou zrovna drancují islamistické hordy? Máme pro vás praktickou příručku krok za krokem. Čistě teoretickou samozřejmě, protože nakupovat na černém trhu není legální a trestné je i financování teroristických organizací. 

Černý trh zaplavují artefakty z prastarých míst, kterými se valí Islámský stát jako morová rána. Zatímco na první pohled to vypadá, že islamisté ničí archeologická naleziště z ideologických důvodů a boří „pohanské“ památky, faktem je, že peníze z prodeje historických artefaktů jsou jedním ze dvou hlavních zdrojů, ze kterých se financuje Islámský stát.

Takže při případném nakupování archeologických artefaktů mějte na paměti, že vaše peníze skončí v kapse islamistů.  Jen pro ilustraci, celých 36 milionů dolarů vydělal Islámský stát na památkách rozkradených v jednom jediném regionu v Sýrii. A mezi nejaktivnějšími kupci jsou mimochodem Američané.

A jak to celé funguje? Pokud patříte k lidem, kteří z nákupu artefaktů vyrabovaných v Iráku a Sýrii nebudete mít morální kocovinu, vaše první kroky povedou k místnímu prodejci starožitností. Neptejte se ale rovnou po něčem nelegálním, radí Micael Danti, jeden z archeologů, který pomáhá americké vládě zdokumentovat plundrování památek na syrském a iráckém území. "Řeknete, že vás zajímá Palmýra," vysvětluje Danti.

Ve stejnou dobu, jen tisíce kilometrů dál, zrovna některý z islámských ozbrojenců vykrádá jedno z archeologických nalezišť. Islamista pak se svým lupem zamíří k pašerákovi, který mu zaplatí zhruba 50 procent odhadované ceny artefaktu. Památka pak putuje tradičními pašeráckými kanály přes hranice, nejčastěji do Turecka. Pašeráci jsou na tureckou mafii velmi dobře napojení, jak upozorňují archeologové.

Pašeráci následně kontaktují překupníky, se kterými spolupracují, a ti pak předají památky dál prodejcům starožitností. Jenže tím to nekončí. Artefakt musí získat před prodejem punc legality, takže na řadu přicházejí odborníci, kteří jsou ochotni za peníze vystavit památce doklady o původu.

"Existuje komunita odborníků, která spolupracuje s dealery a kupci a která ověří pravost objektu," vysvětluje ohijský archeolog Amr Al Azm.

Jakmile je pohádkový příběh k artefaktu hotový, zbývá se už jen dohodnout na ceně. Platí se přirozeně v hotovosti. Ceny ukradených syrských památek se výrazně liší, od pár set dolarů po pár set tisíc.

Kupcovi už pak jen zbývá dojet si pro svůj artefakt do Turecka nebo do některé z dalších zemí sousedících s oblastí, kde operuje IS. Za příplatek lze ale celý proces uspíšit.

A jakmile máte památku doma, můžete se s ní maximálně tak chlubit před přáteli. Žádný seriózní starožitník podle Al Azma by s artefaktem, jehož původ byť jen vzdáleně vzbuzuje pochybnosti, nechtěl mít nic společného.

"Putuje to od dealera k dealerovi, od kupce ke kupci," vysvětluje archeolog a dodává, že se na ukradený artefakt bude s největší pravděpodobností dalších 15 let prášit, než se vydá na cestu na prodejní pulty.

Zdroje:
Foreign Policy