Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Čeští Romové jsou prý nejdiskriminovanější menšinou v EU

Čeští Romové jsou prý nejdiskriminovanější menšinou v EU
zdroj: tisková zpráva

Nejvíce diskriminovanou menšinou ve státech EU za poslední rok jsou údajně čeští Romové. Tvrdí to ve středu zveřejněná studie Agentury Evropské unie pro základní lidská práva (FRA).

Studie vznikla na základě rozhovorů s 23 tisíci přistěhovalci a příslušníky etnických menšin.

Podle studie bylo v posledním roce obětí diskriminace 64 procent Romů v ČR. Kancelář rady české vlády pro romské záležitosti však míní, že situace ve skutečnosti natolik alarmující není. 

Vysoká míra diskriminace Romů panuje podle FRA také v Maďarsku, kde jí bylo podle zjištění agentury vystaveno 62 procent tamního romského etnika, v Polsku (59 procent) a Řecku (55 procent). Mezi Českou republiku a tyto státy se vklínila už jen Malta, kde bylo prý vystaveno diskriminaci 63 procent tamních afrických přistěhovalců. 

Ředitelka kanceláře rady české vlády pro záležitosti romské komunity Gabriela Hrabaňová řekla, že podle jejího názoru je objektivní situace Romů v Česku lepší než v některých státech zejména východní Evropy. Mnohem horší životní podmínky podle ní mají například lidé žijící v romských osadách na Slovensku nebo Rumunsku. 

"Někde žijí v úplné segregaci, takže se proto s diskriminací ani nesetkají," míní Hrabaňová. Čeští Romové jsou však s většinovou společností v kontaktu, a proto si více uvědomují vzájemné rozdíly. "U nás se o diskriminaci také hodně mluví," uvedla Hrabaňová. 

Celkově byly podle FRA v posledním roce v zemích EU oběťmi diskriminace až dvě třetiny příslušníků etnických menšin. Naprostá většina z nich to ale nenahlásila, protože buď nevěřila, že se tím něco změní, nebo nevěděla, že má právo se proti diskriminaci bránit. 

Podobná situace může být také v Česku. "Rozhodně nevíme o tom, že by se tolik lidí obrátilo kvůli diskriminaci na policii a úřady," dodala Hrabaňová.

Zdroje: