Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Čeští podnikatelé mají 'štěstí'. Ve světě firmy proplácejí faktury ještě později

Čeští podnikatelé mají 'štěstí'. Ve světě firmy proplácejí faktury ještě později
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Datum splatnosti je na většině faktur jen úsměvné číslo, které se dodržuje jen velmi zřídka. Více než 60 procent faktur po celém světě, je placeno po termínu. Noční můrou je pro podnikatele hlavně Austrálie, kde jim peníze na účet dorazí až téměř měsíc po splatnosti. V Česku je průtah "jen" třináct dní.

Podle výzkumu společnosti Investiční aukce v Česku neplatí faktury včas zhruba 45 procent podniků s ročním obratem od jednoho do sta milionů korun. I když z toho vyplývá, že každá druhá společnost má problém platit své účty včas, je na tom Česko ještě hodně dobře.

Britská společnost MarketInvoice shromáždila údaje z 30 tisíc faktur předložených za posledních pět let tisícovce firem z 80 zemí světa. Výsledkem jsou děsivá čísla – celosvětově platí faktury pozdě zhruba 60 procent podniků, a to s průměrným zpožděním šest dnů. Pětině z nich ale trvá zaplacení účtů více než dva týdny!

Nechvalné statistice v pozdním placení vévodí Austrálie, kde si s termínem nikdo hlavu nedělá – proplacení se dodavatelé dočkají průměrně o 26,4 dne později. I nespolehlivé mexické podniky jsou na tom lépe (18,6 dne)…

Bez názvu Průměrný počet dní po splatnosti a procento faktur placených po termínu | zdroj: MarketInvoice

Na druhou stranu existují i země, které s placením vůbec neváhají a pošlou dodavatelům peníze prakticky ihned po vystavení účtu. Rájem je pro podnikatele hlavně Japonsko, které odesílá peníze už týden před splatností.

Dobře jsou na tom i evropské země v čele s Belgií a její čtyřdenním náskokem, Nizozemskem (o tři dny dřív), Švýcarskem (o 0,8 dne dřív) a Německem (0,5 dne). V těchto zemích také většina firem s termínem splatnosti vůbec problém nemá.

Evropa je na tom celkově poměrně dobře, ale reputaci jejím poctivým podnikům kazí platební morálka těch francouzských (75,4 procenta faktur po splatnosti) a britských (62,3 procenta).

Nejhorší? Školy a nemocnice

Průzkum společnosti MarketInvoice se zaměřil také na jednotlivá odvětví. Asi nepřekvapí, že s placením jsou na tom nejlépe banky. I když i u nich jen polovina platí včas – byť zákazníci dostanou peníze na účet v průměru jen o den později. Supermarkety nechávají své dodavatele čekat většinou týden.

Největší problém najít peníze včas, mají veřejné instituce – hlavně školy a nemocnice. Pozdě platí v celosvětovém měřítku přes 80 procent škol, a to průměrně o 18 dní. S téměř 64 procenty je následují nemocnice, které mají podle britské společnosti průměrné zpoždění 7,2 dne.

O týdenním skluzu by si ale dodavatelé českých nemocnic mohli jen nechat zdát. Podle údajů společnosti ČSOB Factoring se pozdní splatnost v odvětví zdravotní péče točila kolem 44 dní.

"Firmy v Česku v roce 2014 hradily v průměru své faktury 13 dní po splatnosti. Ač se ve srovnání s našimi sousedy nejedná o lichotivý výsledek, ve střednědobém pohledu registrujeme pozitivní trend ve vývoji tohoto ukazatele," řekl ředitel ČSOB Factoring Tomáš Morávek. 

Zdroje:
Vlastní