Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Českobudějovická ODS podpoří Kaplického ´rejnoka´

Českobudějovická ODS podpoří Kaplického ´rejnoka´
zdroj: tisková zpráva

Jan Kaplický se své avantgardní Národní knihovny nedočkal a otázkou je, zda projekt někdy najde podporu. V Českých Budějovicích má ale vzniknout další jeho dílo, takzvaný rejnok.

Jde o koncertní a kongresové centrum, které hodlá alespoň ODS v městském zastupitelstvu bezpochyby podpořit.

Kaplického koncertní a kongresové centrum Antonína Dvořáka přezdívané rejnok, které navrhl pro České Budějovice, je na světě. Zatím sice jen na papíře a jako model, už brzy by se ale mohlo začít stavět v reálu, v bývalém vojenském areálu ve Čtyřech Dvorech. Členové z Jihočeské společnosti přátel hudby, kteří za projektem stojí, si zatím nechali vyrobit skleněné rejnočí těžítko.

"Jsme rádi, že nejenom těžítko, ale i skutečný projekt se posunuje dále. Rejnok totiž získal klíčový posudek z radničního odboru životního prostředí. Začátkem prosince jsme změnu územního plánu předložili městu a životní prostředí je nejdůležitější instituce. Pokud nenastanou komplikace, je naděje, že zastupitelé by změnu měli schválit už v červnu," řekl Antonín Kazil z Jihočeské společnosti přátel hudby.

A celý projekt chce rozhodně podpořit zastupitelstvo města z řad ODS, které má 23 členů. "Tento jedinečný projekt by byl pro město opravdu velmi prestižní záležitostí. Co se týče zastupitelů z ODS, nemá s tím nikdo problém a věřím, že všichni zvednou při definitivním rozhodování ruku pro. A věřím, že i z ostatních stran," podotkl primátor Českých Budějovic Juraj Thoma (ODS).

Stavba za dvě miliardy

Rejnok bude mít dva sály, celkem pro 1400 lidí. Velký má nést jméno po Emě Destinnové, pojme tisíc návštěvníků, menší o kapacitě 400 osob ponese jméno dirigenta Karla Ančerla. Součástí budou restaurace a obchody. Stát bude kolem dvou miliard korun, otevřít by měl v roce 2014. Celá stavba má být financována ze soukromých peněz. Jihočeská společnost přátel hudby tvrdí, že investora má.

"Přísliby máme jak od sponzorů, tak také chceme zažádat o evropské peníze. Krajské město se ale na stavbě finančně podílet nebude. Jeho podpora tkví jen v podpoře územního plánu a případných dalších povolení. Pozemky pro stavbu prodáme ale za stanovených podmínek a za plnou cenu," dodal primátor.

První koncerty v rejnoku už v roce 2014

Základní kámen, který jako symbol zmarněného blobu doveze Kazil a spol. z pražské  Letné, chtějí položit příští rok na podzim. První koncerty by se mohly v síni odehrát v roce 2014, účast už prý přislíbila Berlínská filharmonie.

Kaplického návrh dovede do finále jeho dlouholetá kolegyně, architektka Eva Jiřičná.

"Je to nesmírně těžký projekt, ale ostatně jako všechny stavby Jana Kaplického je vynikající. Řekla jsem okamžitě ano, a když mám udělat něco pro kamaráda, udělám to vždy za jakýchkoli okolností," uvedla před časem Křičná.

Než svou práci dokončí, mohou si příznivci stavby zatím pořídit rejnoka aspoň v podobě těžítka s rozměry 5x5 centimetrů. Vyrobila ho sklárna, kterou si našel Kaplický a jež udělá několik milionů koleček pro střechu stavby.

                                                                                                                               www.parlamentnilisty.cz