Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Česko zasáhnou extrémně silné bouřky, varují meteorologové

Česko zasáhnou extrémně silné bouřky, varují meteorologové
zdroj: Mediafax

Během středečního večera a noci na čtvrtek zasáhnou Česko velmi silné bouřky s přívalovými dešti. Spadnout může až 50 milimetrů srážek. Pás srážek se do České republiky nasouvá už v odpoledních hodinách z Německa.

Meteorologové vydali výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí. Nejohroženější budou západní partie republiky. V 17 hodin už dorazily první bouřky na Karlovarsko a srážkové pásmo se rychle posouvá na východ.

Podle výstrahy vydané Českým hydrometeorologickým ústavem spadne v bouřkách ojediněle do 50 milimetrů srážek v Čechách a do třiceti milimetrů na Moravě a ve Slezsku. Hromy a blesky mohou doprovodit silné krupobití a vichřice, tedy vítr o rychlosti do 90 kilometrů za hodinu.

Lokální bleskové povodně

Kvůli přívalovým dešťům by mohlo dojít k lokálním bleskovým povodním, kdy se prudce zvednou hladiny potoků a řek. Kde je riziko nejvyšší meterologové předpovědět neumějí, ale vybízejí k ostražitosti. "Pro omezení škod nárazovým větrem (doporučujeme) zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty," uvádí dále web ČHMÚ.

Výstraha platí do druhé hodiny ranní pro všechny kraje s výjimkou Zlínského, Moravskoslezského a Jihomoravského. Meteorologové zvýšili od minulé výstrahy stupeň nebezpečí pro Čechy a Vysočinu.

Po přechodu studené fronty by se mělo v Česku dalších dnech citelněji ochladit. Denní maxima nevystoupají nad 20 stupňů, bouřky a silné deště už ale hrozit nebudou. Oteplí se opět na počátku příštího týdne.