Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Česko se vakcín proti chřipce zbavovat nebude

Česko se vakcín proti chřipce zbavovat nebude
zdroj: tisková zpráva

Česká republika se v žádném případě nebude zbavovat vakcín proti prasečí chřipce. Ve středu to oznámil mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Podle něj byla ČR v nákupu konzervativní.

Sršeň tak reagoval  na názor prezidenta České lékařské komory Milana Kubka, podle něhož se všechny objednané vakcíny nevyužijí a stát by se měl pokusit dosud nedodané vakcíny vůbec nekupovat.

Jaká smluvní pokuta by za to státu hrozila, ČLK neví, řekl Kubek Radiožurnálu. Podmínky případného vypovězení smlouvy neznal ani mluvčí. Žádné přebytky či jejich prodej podle něj však nyní úřad neřeší.

Některé země se vakcín proti prasečí chřipce nyní zbavují. Třeba v šedesátimilionové Francii se dosud nechalo očkovat pouhých pět milionů lidí, země tedy ruší objednávky desítek milionů vakcín.

Vakcín se podle ministerstva po milionech zbavují země, které jich mají více než počet obyvatel. "Situace ČR oproti zahraničí je naprosto nesrovnatelná a my jsme postupovali mnohem více hospodárněji než ostatní státy jako Francie, Holandsko nebo Německo," uvedl Sršeň.

Ministerstvo předpokládá, že vzhledem k počtu objednaných vakcín a počtu lidí určených k očkování vakcíny využije. Navíc je veliká pravděpodobnost, že udeří další vlna chřipky, dodal mluvčí.

Stát v srpnu objednal milion dávek vakcín proti prasečí chřipce za 220 milionů korun. Očkována může být zhruba desetina obyvatelstva. Původně se mělo očkovat ve dvou dávkách, vláda tak zprvu rozhodla o nákupu vakcín pro pět procent lidí. Ministerstvo bylo zpočátku kritizováno, že vakcín nakupuje málo.

Zřejmě žádné rozhodnutí by nebylo považováno za správné, řekl mluvčí. Předseda České vakcinologické společnosti profesor Roman Prymula soudí, že je zatím předčasné předvídat, jestli nějaké vakcíny zbudou, či nikoli.

"Reálná, každému dostupná data o bezpečnosti vakcíny ani narůstající počty úmrtí naši veřejnost nepřesvědčily," komentoval Prymula poslední údaje o počtu využitých vakcín.

Podle nich se zatím v Česku využila zhruba čtvrtina dovezených dávek. "Měli bychom zmapovat reálný zájem mezi rizikovými skupinami, protože i mezi nimi je počet těch, kteří vakcínu odmítají," míní Prymula.

Podle něj by se mělo očkování následně nabídnout dobrovolníkům. "V zahraničí jsou již vyočkovány desítky milionů dávek, my jsme na desítkách tisíc. Očkování má stále smysl, neboť s velkou pravděpodobností zde virus bude cirkulovat řadu dalších měsíců a stále se setkáváme s velmi závažnými průběhy onemocnění, včetně úmrtí," uvedl.

Příští týden má vláda projednat změnu očkovací strategie. Rozšíří se skupina pacientů se srdečními chorobami, na očkování budou mít nárok také pacienti na inzulínu a vozíčkáři s nervosvalovým postižením, kteří mají potíže s dýcháním. Přibudou také terénní pracovníci ve zdravotně-sociálních službách, uvedl mluvčí.

První vlna prasečí chřipky začala v Česku, až když ve světě nastoupila druhá vlna, tedy na podzim. Vánoční prázdniny dětí a dovolená mnoha dospělých šíření viru zmírnily. Děje se tak každoročně i u sezonní chřipky. Podle epidemiologů lze velmi těžko předvídat, jak se virus bude dále chovat. Další vlna může na ČR udeřit ještě během zimy nebo na jaře.